Västerbotten Grand Hôtel kan få ny digital kostym

Var händer i norra Sverige? Det ämnar årets upplaga av Västerbotten Grand Hôtel söka svar på. Efter förra årets inställda evenemang tar Västerbotten åter in på hotellet i Stockholm, men den här gången ser den anrika byggnaden ut att få en biroll efter att arrangörerna tvingats tänka om, enligt VK.

Grand Hotell i Stockholm.

Grand Hotell i Stockholm.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Västerbottens län2022-01-07 12:00

– Vi kommer inte arrangera den typen av arrangemang som vi gjort tidigare år med flera hundra bjudna. Vi har gjort en bedömning utifrån hur läget ser ut just nu, säger Thomas Hartman, chef för enheten för externa relationer och strategisk platsutveckling vid Region Västerbotten till Västerbottens-Kuriren.

Pandemins framfart och rådande restriktioner tvingar Region Västerbotten och medarrangörerna Skellefteå Kraft och Sparbanksstiftelsen i Norrland, att se över planerna för evenemanget som går av stapeln den 18 januari.

– Det var tråkigt att ställa in förra året. Vi vill göra någonting i år, men måste ha respekt för den pandemi som pågår. Mot den bakgrunden pausar vi inte. Flera aktörer har redan valt att ställa om, säger Thomas Hartman och fortsätter:

– Det här handlar egentligen inte om Grand Hôtel, utan om ett pärlband av möten.

Den sedvanliga buffén på Västerbottniska råvaror kommer att serveras på plats i Stockholm, kanske dyker det upp en och annan mötesdeltagare vid restaurangborden, men evenemanget kommer i huvudsak att ske digitalt. Digitala möten, förinspelade produktioner och panelsamtal kommer att vara årets melodi, om inte läget förändras.

– Det känns bra att göra någonting och att vi har lärt oss mycket av den här pandemin vad gäller möjligheten att göra möten digitala.

undefined
Thomas Hartman, chef för enheten för externa relationer och strategisk platsutveckling vid Region Västerbotten.

Årets lösning kan mycket väl följa med in i evenemangets framtid. Det innebär emellertid inte att det fysiska mötet spelat ut sin roll i sammanhanget.

– Vad gäller intressebevakning och relationsbyggande så är det svårt att göra det digitalt. I synnerhet när man inte känner varandra sedan tidigare. Vi har helt enkelt inte hittat några bra former för att lösa den biten med digitala möten. Relationsbyggande kräver sociala aktiviteter, i synnerhet när det finns meningsskiljaktigheter, säger Hartman och fortsätter:

– Jag tror inte att vi kommer gå tillbaka till exakt samma sätt som tidigare i samhället. Vi ser ett paradigmskifte. När något är viktigt, då behöver man träffas. Jag tror på mixar med digitala möten och fysiska mötesplatser.

Planerna gäller under förutsättningen att det inte sker några större förändringar i pandemins framfart.

Emmilie Haglund/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!