Västerbotten först med ny behandling mot covid-19

För två veckor sedan fick en patient i Umeå för första gången konvalecentplasma, donerade antikroppar från någon som haft covid-19. Förra helgen var infektionskliniken i Umeå dessutom först med att ge en patient syntetiska antikroppar. ”Det här är en speciell typ av behandling”, berättar Christer Mehle som är överläkare på infektionskliniken.

Västerbotten är först i landet med ny coronabehandling.

Västerbotten är först i landet med ny coronabehandling.

Foto: Västerbottens-Kuriren

Västerbottens län2021-03-05 13:00

Konvalecentplasma är donerad plasma från patienter som tidigare har haft covid-19 och tillfrisknat. Donationen måste komma från personer som nyligen, i närtid, har haft infektionen och donationen som anväbts i Umeå kommer från blodcentralen på Huddinge sjukhus.

– De har skapat en egen immunitet och har antikroppar mot det här viruset som ger upphov till covid-19, säger Christer Mehle.

Eftersom Västerbotten tidigare har varit relativt förskonade från covid-19 har det inte funnits så många patienter som det har varit aktuellt att ge konvalecentplasman till. Det handlar nämligen om patienter som inte själva har möjlighet att bygga upp en egen immunitet.

undefined
Förra veckan gavs den första behandlingen med konvalecentplasma till en patient som hade svårt att bilda egna antikroppar.

– I grunden bygger allt på att man måste bekämpa infektionen själv med det egna immunförsvaret.

Att man inte kan göra detta kan bero på att man har en ärftlig benägenhet att inte kunna bilda antikroppar eller att man har fått någon annan medicinsk behandling som gör att man inte kan bilda antikroppar. Man saknar helt enkelt en viss typ av vita blodkroppar.

– Det kan vara patienter som har någon typ av blodsjukdom eller leukemi. Och då hjälper det inte om man försöker ge de här patienterna antivirusläkemedel, säger Christer Mehle.

Det här är alltså en behandling som man inte ger till alla. Det läkarna dock har sett är att den här plasman kan ha en väldigt god effekt på den här specifika patientgruppen. Det är också därför väldigt svårt att säga hur många patienter det kan bli aktuellt att behandla på detta sätt.

Förra helgen var infektionskliniken i Umeå också först i landet med att ge en patient någonting som heter monoklonal antikropp.

– Det är en syntetisk antikropp mot själva viruset. Det var en annan typ av patient som inte heller klarade av att bilda egna antikroppar, berättar Christer Mehle.

Den syntetiska antikroppen fungerar ungefär på samma sätt som konvalecentplasman. Den är framställd i ett laboratorium och är riktat mot viruset. Den förhindrar viruset att fästa i de receptorer som tas upp i cellerna och ger en infektion. Den förhindrar helt enkelt viruset från att föröka sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!