Enligt polisen söker förövarna upp pojkarna på sociala medier och utger sig för att vara en jämnårig flicka. Där skickar de nakenbilder som de påstår föreställer dem, och uppmanar pojkarna att göra detsamma. När pojkarna har skickat nakenbilder hotar förövarna att sprida dem vidare om de inte får betalt.
Det kan handla om tusentals kronor.
Mikael Ahrtzing är chef för avdelningen för internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn samt arbetar vid polisens bedrägericentrum.
Han säger till Norran att det har kommit in flera anmälningar där pojkar blivit utsatta.
– Vi måste upplysa föräldrar om att det farligaste för barn i den här åldern, bedömer jag, inte är att cykla hem ensam från innebandyträningen. Den största faran är när de är ensamma med telefonen och föräldrarna inte vet vad de gör.
I något av de anmälda fallen har bedragarna även utpressat pojken att upplåta sitt konto för penningtvätt.
– När ligorna ska dumpa sina pengar så behöver de en penningtvättare, då får man in grabben i det.
Är det här en del i en större organiserad brottslighet?
– Jag säger inte att det är ligor i det här fallen, men det kan mycket väl vara det. Det vi har sett är att det här kan vara ett sätt att hitta någon att tvätta pengar. Man kan se gängen som en affärskedja, om narkotikaavdelningen går dåligt så satsar man på bedrägerier. Det är så det funkar.
Bedragarna är mycket skickliga och manipulativa, säger han.
– Så man ska absolut inte skuldbelägga barnen, det är jätteviktigt.
Polisen vädjar nu till föräldrar att prata med sina barn.
– Förklara att de inte vet vem de pratar med, och att aldrig skicka nakenbilder på sig själv. Sekunden du skickar vilken bild som helst så har du inte kontroll över den längre.
Det handlar inte om att förbjuda barnen att använda apparna, förklarar han.
– Barn kommunicerar på det här sättet, man kan inte uppmana dem att inte använda sociala medier. Men man måste rusta dem för det.
Föräldrar ska vara obekväma och har en skyldighet att ha koll på vad som händer runt sina barn, menar han.
– Om man säger att "barn ska ha sin integritet", då spelar man ett jättehögt spel. De kan råka riktigt illa ut.
När Mikael Ahrtzing växte upp fick han höra från sina föräldrar att "om något går fel så kan du alltid vända dig till oss". Han tror att barn behöver höra att föräldern finns där för att hjälpa.
– Så de inte står ensamma i en fruktansvärd situation. För att få stopp på det måste barnet ha någon att vända sig till.