I början av september påträffade privatpersoner en kinesisk ullhandskrabba i Österbyviken i Umeå kommun, vilket SVT Västerbotten var först med att berätta om.
Det är inte första gången arten ses längs Sveriges kust eller i Västerbotten, men upptäckten skapar en viss oro. Krabban räknas nämligen till en av världens mest invasiva arter.
– Den äter i stort sett allt, från fiskar till fiskeredskap. Skulle det komma jättemånga ullhandskrabbor kan det ställa till stora problem, säger Chatarina Karlsson, handläggare på invasiva främmande arter på länsstyrelsen, till VK.
Utöver att orsaka problem för fisket finns farhågan om att arten kan bära på sjukdomar och parasiter. Dessutom kan krabban förstöra stränder genom att gräva ned sig i sandbanker och på så sätt orsaka ras.
– Om man hittar den ska man slå ihjäl den och kasta som brännbart och rapportera det till länsstyrelsen. Kasta absolut inte tillbaka krabban i vattnet. Om man inte vill döda den så kan man lägga den i en hink med vatten och lämna in den till oss.
Chatarina Karlsson poängterar att sannolikheten för massförekomst av arten i Sverige är väldigt låg.
– Krabban kan leva och bo här men den kan inte föröka sig. För det krävs högre salthalt.
Den kinesiska ullhandskrabban tros komma till Sverige i barlastvatten från fartyg. Arten känns lättast igen på sina ullklor och en rund ryggsköld.