Varnar för att beträda isarna i Västerbotten

I veckan hittades fyra män avlidna i en isvak i Småland. Räddningstjänsten runt om i Västerbotten uppmanar nu till stor försiktighet gällande att beträda isar.

Varnar för isläget i Västerbotten.

Varnar för isläget i Västerbotten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Västerbottens län2021-02-28 12:00

Det var i torsdags som fyra män omkom efter att ha hittats i en isvak i Sävsjö i Småland. Flera räddningsstyrkor skickades till sjön och väl på plats fann man fyra män som hade gått genom isen, skriver VK. 

Även i Västerbotten är isarna just nu väldigt ostabila på många håll – trots den relativt kraftiga vinter som varit.

– Isarna är inte som vanligt i år. Vi hade ju en väldigt varm höst och det var varmt ända till årsskiftet ungefär. Även om det kommit mycket snö och varit kallt i vinter så har isarna inte riktigt satt sig. Det är egentligen inte mycket isar att tala om överhuvudtaget. Det är väldigt lurigt, säger Jörgen Forslund, yttre chef på räddningstjänsten i Umeå, till VK. 

Bilden att isarna i Västerbotten just nu är extra bräckliga och svårlästa delas även av Jonas Hallin, räddningschef i Västerbottens inland och fjällområden. 

– Isläget har varit dåligt hela vintern. De frös till dåligt innan snön kom. Läget är väl inte lika allvarligt som i södra Sverige, men det gäller att vara väldigt försiktig om man ska beträda isen. 

Även Lars Fahlesson, räddningschef i Vännäs, Nordmaling och Bjurholm varnar för dåligt isläge just nu.

– Det går väldigt fort att isarna ändras nu. Vi har en dialog med skoterklubben här i Vännäs. Det gäller ju att verkligen följa de uppkörda lederna om man kör skoter. Ska du ut på till exempel Umeälven eller Vindelälven gäller extra stor försiktighet.

VK skriver också att samtliga räddningschefer uppmanar till stor försiktighet oavsett vilken typ av is som ska beträdas. Speciellt eftersom det nu varit plusgrader i stora delar av Västerbotten under en längre tid. 

– Det var dåligt redan för en månad sedan. En generell avrådan är att inte gå ut på isarna just nu. Och ska man ut så gäller det verkligen att tänka till ordentligt, säger Jörgen Forslund, vid räddningstjänsten i Umeå.

Han menar att de plusgrader som nu råder även kan göra att isläget förändras snabbare än vad man anar.

– Det kan ju vara så att man åkt ut och pimplat till exempel och sedan suttit där några timmar. Och när man sedan ska tillbaka hem så har isläget förändrats drastiskt. Där gäller det verkligen att vara försiktig, säger Jörgen Forslund och lägger till.

– Tjockleken på isen är ungefär hälften just nu mot vad den brukar vara. Så det gäller som sagt att verkligen tänka till. 

Jonas Hallin som arbetar i inlandet och fjällen uppmanar även att ta med rätt typ av utrustning om du ska ut på isen.

– Det beror så klart på vilken aktivitet man håller på med. Men isdubbar ska man ha. Sedan som skoterförare finns det väldigt fina underställ med flythjälpmedel som är bra. 

Västerbotten har hittills i år klarat sig utan allvarliga tillbud kopplat till personer som varit ute på isen.

Förra våren omkom en man i 70-årsåldern efter att ha gått genom isen på Nydalasjön i Umeå. 

Nils Jonsson/VK 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!