Vårdförbundet och Region Västerbotten avslutade semesterförhandlingarna i oenighet.
– Arbetsgivaren har inte tagit till sig några av våra förslag, utan drar alla medarbetare över en kam. Det blir lika illa för alla, säger Jenny Olsson, ordförande i Vårdförbundet.
Facket ville att regionen skulle analysera vilka områden som kunde ha behov av en senarelagd semester, exempelvis avdelningar som arbetar med covid-patienter. De ville även se analyser av hur många studenter som ska vikariera i vården i sommar, samt hur karenstiden slår för dem som arbetat i andra regioner och inte får anställas direkt.
– Inget av det gjordes, vi kan bara beklaga arbetsgivarens ovilja att gå oss till mötes, säger Jenny Olsson.
Regionen har ännu inte bestämt vilken personal som kommer att drabbas av den förskjutna semestern. Men Vårdförbundet anser inte att det är riktigt att personal även ska gå miste om ersättning.
– Nej, vi anser att medlemmarna bör driva den frågan i enskilda förhandlingar med arbetsgivaren. Den som går med på att skjuta upp den välbehövliga vilan bör också få en rejäl ersättning för det, säger Jenny Olsson.
Resultatet kan bli ödesdigert, fortsätter hon.
– Det kan leda till att nyckelkompetens säger upp sig eller blir sjukskrivna. Det sker på bekostnad av en säker vård. Är det så man ska jobba som arbetsgivare i coronatider? Vad säger skattebetalare om det här, undrar hon.
Norran söker regionens HR-chef Pia Ronnhed för en kommentar.