Region Västerbotten och Vårdförbundet håller på med 2020 års lönerevision, där parterna just nu är oeniga. I ett brev beskriver Vårdförbundet sina bekymmer. Där går det bland annat att läsa att revisionen kan ge stora konsekvenser för vården i regionen.
– I dagsläget har vi fler än 15 medlemmar som har sagt upp sig. Den ekonomiska biten är inte en ensam faktor, men för många blev det droppen som fick bägaren att rinna över, säger Vårdförbundets ordförande Jenny Olsson.
I Skellefteå är det en handfull sjuksköterskor som har sagt upp sig. Vårdförbundet beskriver att den tuffa period som har varit, med hög arbetsbelastning och uppskjuten eller indragen semester, kan leda till att fler medlemmar säger upp sig.
– Jag tror att fler att kommer att säga upp sig om vi inte får till en lösning. Vi menar att det statsbidrag som regionen får in till stor del ska användas för att behålla befintlig personal, men i dagsläget ser det inte ut att bli så, säger Jenny Olsson.
Vårdförbundets ordförande säger också att man inte får glömma bort tiden som kommer efter pandemin.
– Även när pandemin är över så återstår det mycket jobb. Det rör sig om allt från uteblivna operationer till astma-eller diabetespatienter som inte har kunnat få sin behandling som vanligt. Regionen måste värna om den personal som finns, säger många upp sig kommer det att bli problematiskt, säger hon.
Brita Winsa är hälso-och sjukvårdsdirektör på Region Västerbotten och vill inte diskutera de pågående förhandlingarna. Hon säger att det är tråkigt att personal lämnar, men att hon inte vet om det beror på missnöje.
– Vi är en väldigt stor organisation och vi har alltid en viss omsättning på personal, och det kan bero på flera olika saker. Det kan vara allt från att man ska gå en utbildning till att man har hittat kärleken på en annan ort. Självklart vill vi alltid behålla duktig och kompetent personal, och om de lämnar på grund av missnöje är det självklart tråkigt. Men i dagsläget kan vi inte vara säkra kring varför de har sagt upp sig, säger hon.
I dagsläget håller Region Västerbotten på att bilda sig en bild på hur man ska hantera vården efter pandemin.
– Vi försöker kartlägga var resurserna kommer att behövas så att vi kan hantera situationen på ett så bra sätt som möjligt, säger Brita Winsa.