Vårdförbundet slår larm om arbetsmiljöbrister

Nu kräver huvudskyddsombuden i Vårdförbundet att flera åtgärder vidtas för att säkra de brister som de nu pekar ut i arbetsmiljön. Bristerna handlar främst om för lite personal och för hög arbetsbelastning. De har lämnat in en så kallad 6:6a till Arbetsmiljöverket om ett förläggande eller ett förbud.

Erika Nordström och Sofia Lundström är huvudskyddsombud vid Vårdförbundet.

Erika Nordström och Sofia Lundström är huvudskyddsombud vid Vårdförbundet.

Foto: Nathalie Andersson/VK

Västerbottens län2023-02-23 22:30

– Våra medlemmar och skyddsombud på Nus har under lång tid rapporterat liknande brister i arbetsmiljön men på verksamhetsnivå har vi inte sett att det finns möjlighet att åtgärda problemen med för lite personal, för hög arbetsbelastning, brist på återhämtning med mera, säger huvudskyddsombuden Erika Nordström och Sofia Lundström till VK.

I sin begäran till Arbetsmiljöverket har de listat de särskilt utsatta avdelningarna. Det de bland annat tar upp är att vårdplatserna har dragits ned till en absolut minimumnivå på grund av för låg bemanning. De säger att det finns en etisk stress eftersom personalen upplever en otillräcklighet.

Erika Nordström säger att det går inte att peka ut ett ställe där det är värst.

– Det är helheten, att det är brister på så otroligt många ställen och att det egentligen är samma problem överallt, säger hon.

Skyddsombuden pekar också på att många satellitpatienter innebär en sämre vård för patienterna och medicinskt färdigbehandlade patienter på IVA blir kvar då det inte finns vårdplatser att flytta dem till. Konsekvensen blir färre IVA-platser.

Patienter som behöver rehabilitering på geriatriken får inte den vård de har rätt till då sjuksköterskorna måste prioritera de sjukaste patienterna.

– På BUP (barn- och ungdomspsykiatrin) har det förekommit arbetspass då det inte funnits någon sjuksköterska i tjänst, berättar Nordström och Lundström.

Bemanningsproblematiken leder dessutom till långa vårdköer och arbetsbelastningen i öppenvården blir större.

– Ansvariga inom Region Västerbotten säger att det inte finns personal att anställa. Vi vet att de flesta som slutar gör det på grund av hög arbetsbelastning, etisk stress, oförutsägbart schema och låga ersättningar, menar skyddsombuden.

Det är nu ett drygt 15-tal arbetsplatser som pekas ut som särskilt drabbade av arbetsmiljöproblemen. Men problemen smittar också av sig till andra verksamheter i vårdkedjan som primärvården och till kommunerna.

Deras begäran riktar sig till hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa som de pekar ut som den som är ansvarig.

– Vi hoppas så klart att det leder till förändringar. Att de ser allvarligt på det här även om det inte är någon nyhet för ledningen, säger Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!