Coronapandemin fortsätter att skörda offer, i liv räknat såväl som ekonomiskt. Under fredagseftermiddagen hade hälso- och sjukvårdsnämnden sammanträde och det var ett nedslående ekonomiskt facit. Sedan årsskiftet redovisar vården i Västerbotten ett underskott mot budget efter maj med 235 miljoner kronor.
Nettokostnadsökningen uppgår till 5,5 procent där intäktsförändringen står för -4,9 procent och kostnadsförändringen för 1,3 procent.
– Det har till stora delar med coronan att göra. Vi hade en omställningsplan för en ekonomi i balans som inleddes i januari, men som vi nu bara följer till viss del på grund av pandemin, och det är ju problematiskt, säger Anna-Lena Danielsson till VK.
Intäkterna redovisar ett underskott med 102 miljoner kronor vilket alltså i huvudsak är kopplat till den corona/covid-situation som Västerbotten befinner sig i. Bara för maj månad uppgår budgetavvikelsen till 60 miljoner kronor.
En orsak är att vård på sjukhus av regionpatienter har minskat med 19 procent de första fem månaderna jämfört med motsvarande period föregående år. Totalt sett minskar sjukvårdsproduktionen med knappt 15 procent och tandvårdsproduktionen med 20 procent.
Rörliga kostnader knutna till produktionen redovisar överskott mot budget. Personalkostnader utgör cirka hälften av det samlade underskottet.
Ser ni någon ljusning i tunneln?
– Det som har varit väldigt bra för oss i Västerbotten är att vi har lyckats hålla låg smittspridningen, vi har väldigt få personer som är smittade av corona. Det är bara Gotland som har lägre smittspridning.
– Vi har fått ihop sommarschemat, men det är några ställen där det är jättetufft, bland annat medicingeriatrik i Skellefteå och förlossningen i Umeå. Det är svårt att få ihop personal och vi jobbar fortfarande på det.
Det tidigare nedläggningshotade Asta-teamet togs också upp på sammanträdet.
– Vi kommer inte att lägga ner Asta-mottagningen. Vi ska fortsätta behandla de som är utsatta för sexuellt våld och snarare utöka den vården, det är ju det som är uppdraget, att se till att det här ska gälla hela Västerbotten. Som det är nu finns det bara Umeå.
VK har skrivit flera artiklar om Lena Renman, som i tolv år varit sjuksköterska för människorna i samhällets utkant, men som nu gett upp och slutat. Marianne Normark (L) lyfte frågan på hälso- och sjukvårdsnämndens möte under fredagen, och krävde att tjänsten skulle finnas kvar.
– Det är jättesvårt att ta upp ett ärende som inte är berett. Hon lyfte det och vi sa att vi får ta det via arbetsutskottet framöver, säger Anna-Lena Danielsson.
– Det borde finnas en heltidstjänst för det här, inte bara 40 procent och det måste finansieras gemensamt, menar Marianne Normark.