Ingen influensa eller vinterkräksjuka i omlopp

Pandemin har haft en mycket stark effekt på andra smittsamma sjukdomar. ”Det normala vid den här tiden är att vi är uppe i många hundra fall av influensa”, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Men så ser det inte ut.

”Vi kommer att fortsätta tycka att folk ska vara hemma när de är sjuka och att de ska tvätta händerna. Det är något vi ska ta med oss framåt för att inte sprida sjukdomar”, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

”Vi kommer att fortsätta tycka att folk ska vara hemma när de är sjuka och att de ska tvätta händerna. Det är något vi ska ta med oss framåt för att inte sprida sjukdomar”, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

Foto: Per Landfors/VK

Västerbottens län2021-02-07 19:00

De som har yngre barn har nog märkt av det – det verkar inte gå någon influensa eller magsjuka som är brukligt vid den här tiden på året. Och det stämmer faktiskt.

På frågan om hur många fall av influensa de registrerat i länet så svarar Stephan Stenmark:

– Noll!

De mäter visserligen bara de fall som kommer in och provtas i vården. Men vanligtvis har de vid den här tiden registrerat många hundra fall, och mörkertalet är stort. I realiteten handlar det om tusentals fall i länet. Detsamma gäller vinterkräksjukan där man haft något fall per vecka i Västerbotten.

Enligt Folkhälsomyndighetens influensarapport för vecka fyra i år hade influensaepidemin inte startat i landet som helhet. Endast två fall av influensa B hade registrerats. Sedan vecka 40 förra året har enbart fem fall av influensa A och tio fall av influensa B noterats.

När det gäller vanliga luftvägsinfektioner pekar Stephan Stenmark på att förskrivningen av antibiotika också har minskat en hel del under 2020. 

Enligt Folkhälsomyndigheten är den sammanlagda minskningen av antibiotikaförsäljningen 17 procent jämfört med 2019. Framför allt syns detta hos barn upp till sex år. När det gäller luftvägsantibiotika så minskade den med 28 procent jämfört med 2019. Deras slutsats är att det troligtvis beror på covid-19-pandemin. Västerbotten har dessutom lägst förskrivning i landet.

– Det är de förebyggande åtgärderna som får de här positiva effekterna. Vi träffar färre, håller mer distans och tvättar händerna.

Men varför har vi då stor spridning av covid-19?

– Det måste vara så att den sjukdomen sprids lättare än de andra. Det finns också mindre immunitet i befolkningen än när det gäller influensa, säger Stephan Stenmark.

Om vi nu inte smittas av influensan i år – kan det få effekter framöver?

– Man kan spekulera i om det blir lägre immunitet mot influensan i höst och nästa vinter. Men jag tror vi har lärt oss något av pandemin när det gäller förebyggande arbete. Det kommer inte att vara som innan.

Han tror dessutom att arbetet mot pandemin kommer att fortsätta till i höst och nästa vinter, vilket kan få effekt.

– Vi hoppas att människor kommer att ha ännu högre vilja att vaccinera sig mot influensa inför nästa säsong. Vi har använt mer vaccin nu och ökar beställningarna ytterligare till nästa säsong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!