Hittade koppling mellan covid-19 och prostatacancer

Prostatacancerforskare i Umeå kom på en coronaidé genom ett sammanträffande och det kan leda till ny behandling av covid-19. ”Vi tyckte det var superspännande! Tänk om ett protein som är viktigt för coronaviruset kan blockeras med ett läkemedel mot prostatacancer?”, säger Umeforskaren Andreas Josefsson om upptäckten. Nu startas en studie i Umeå där ett läkemedel mot prostatacancer ska att ges till patienter med covid-19, skriver VK.

Att samma läkemedel som används vid prostatacancer även skulle kunna ge effekt för coronaviruset är än så länge just en hypotes.

Att samma läkemedel som används vid prostatacancer även skulle kunna ge effekt för coronaviruset är än så länge just en hypotes.

Foto: TT

Västerbottens län2020-07-15 17:00

Det finns ännu inget vaccin eller läkemedel specifikt framtaget för det nya coronaviruset och den sjukdom – covid-19 – som den orsakar. I stället är det i dag främst symptomlindrande behandling som ges till de sjukhusvårdade patienterna. Men det finns tidigare framtagna läkemedel, mot andra sjukdomar, som kan hjälpa även mot covid-19. I alla fall är det vad man hoppas på, och just nu pågår en mängd olika behandlingsstudier runt om i världen för att se vilken – eller vilka – läkemedel som kan fungera.

Umeå och Västerbotten har ännu inte påbörjat några läkemedelsstudier, men det är på gång. Man har två ansökningar hos Etikprövningsmyndigheten och Läkemedelsverket: En WHO-studie och en egen studie där Region Västerbotten är huvudansvarig. Den senare har precis fått godkänt.

Ansvarig forskare för den egna studien är Andreas Josefsson som är prostatacancerforskare, urolog och biträdande universitetslektor vid Umeå universitet.

Som forskare inom prostatacancer-området arbetar han främst med olika metoder för att isolera tumörceller ur blodet från patienter med prostatacancer.

Han berättar att uppkomsten till coronastudien, som heter Covidenza, som man nu ansökt om tillstånd för, kom sig av att han och hans kollega i Göteborg, docent Karin Welén, diskuterade covid-19 och varför det är fler män än kvinnor som drabbas allvarligt. Det var när hans kollega en dag satt och läste rapporter och publikationer om coronaviruset som de plötsligt upptäckte en koppling till prostatacancer som de inte väntat sig.

– Vi tyckte det var superspännande! Tänk om ett protein som är viktigt för coronaviruset kan blockeras med ett läkemedel mot prostatacancer?, säger Andreas Josefsson och förklarar att spridningen av coronaviruset sker via olika proteiner i cellerna och att ett av de viktiga proteinerna visade sig vara ett protein som påverkas av manligt könshormon och som kan hämmas genom prostatacancerbehandling.

– Eftersom samma protein verkar vara viktigt även när det gäller hur coronaviruset tar sig in i lungcellerna, så är vår hypotes att ett läkemedel som hämmar prostatacancer också kan hämma coronainfektionen.

– Vi blockerar helt enkelt samma signalväg, säger Andreas Josefsson.

Att samma läkemedel som används vid prostatacancer även skulle kunna ge effekt för coronaviruset är än så länge just en hypotes. Men Etikprövningsmyndigheten har gett sitt godkännande för att starta upp behandlingsstudien, och nu har även Läkemedelsverket gett sitt godkännande att starta.

– Vi har nyligen också fått ytterligare stöd för vår idé, genom en annan studie från Italien. Den visar att patienter som redan står på den typen av läkemedel har en minskad risk att bli sjuk i covid-19. Det startas nu också flera liknande studier runt om i världen, men vi ligger i framkant för denna typ av studie, säger Andreas Josefsson och fortsätter.

– Det här är en väldigt intressant studie, tänk om vi kan minska risken för män att hamna på IVA till samma nivå som för kvinnor, bara det skulle vara en vinst. Om det dessutom skulle visa sig att även kvinnor har en effekt av det här så är det ju jättestort. Vi vet förstås inte detta ännu och det är därför vi gör en studie. Läkemedlet utvecklades för prostatacancer men har även testats på kvinnor med en viss typ av bröstcancer, säger han.

Om studien blir godkänd så blir Region Västerbotten och Andreas Josefsson huvudprövare för studien, där fyra centra är på väg att starta snart och ytterligare fyra center är på gång att ingå i den.

– Allting är redan på plats så vi kan starta upp den inom några dagar, säger han.

Patienter, som kan bli aktuella för studien, är inneliggande patienter som är över 50 år.

Clas Ahlm infektionsläkare och forsknings- och utbildningsdirektör vid Region Västerbotten säger att prostataläkemedel-studien, är mycket intressant som en tidig behandling vid covid-19 och man är även intresserad av att gå med i andra studier. Det finns även andra behandlingsprinciper som skulle kunna användas vid ett senare skede av sjukdomen till utvalda patienter.

– Man ser att en del patienter blir väldigt svårt sjuka av den kraftiga inflammationen de får, och att den ger påverkan på flera av kroppens organ, säger Clas Ahlm.

Det pågår flera studier som handlar om läkemedelsbehandling för att hämma den så kallade cytokinstormen.

– Umeå är inte med i någon sådan läkemedelsstudie just nu, men vi har anmält intresse för att inom kort vara med i studier som ska starta i Sverige.

Den tredje behandlingsprincipen som finns när det gäller covid-19 säger Clas Ahlm handlar om att förbättra immunförsvaret. Där pågår försök i Stockholm och Malmö/Lund med konvalescentplasma. Förkortat går det ut på att man tar blod från en tillfrisknad person och gör plasma som då innehåller antikroppar mot coronaviruset, som sedan ges till den sjuka för att förbättra dennes immunförsvar.

– Vi är intresserade av att se om det ger effekt, och om det visar sig vara en effektiv behandling så vill vi också kunna erbjuda det till våra patienter i framtiden, säger Clas Ahlm.

Elin Turborn/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!