Det var några dagar efter restaurangbesöket som Christer Andersson fick ont i halsen och andra förkylningssymtom. När förkylningen inte försvann bestämde han sig för att göra ett covid-19-test, skriver Västerbottens-Kuriren.
– Testresultatet kom tillbaka positivt. Det kändes jobbigt att få det beskedet när jag vet att det är en farlig sjukdom att få i min ålder. Jag upplevde det väldigt eländigt, säger Christer Andersson.
Lyckligtvis skulle Christer Andersson klara sig från ett allvarligt sjukdomsförlopp trots att hans ålder medför att han är i riskgrupp.
– Jag var ganska trött, men det var inte så att jag var sängliggande. Jag upplevde inte heller några svårigheter att andas när jag skulle sova, som man har hört att en del andra har upplevt.
– Samtidigt var jag medveten om att det kunde ta hus i helsike flera dagar efter att man testat positivt, så jag var fortfarande orolig innan tio-tolv dagar hade passerat – men ingenting hände.
I samband med att Christer Andersson konstaterades smittad fick han ett erbjudande om att delta i en covid-19-studie som pågår vid Umeå universitet. I studien undersöker forskare hur personer, som bekräftats smittade av coronaviruset, påverkas av sjukdomen både på lång och kort sikt.
– Jag blev väldigt glad när de ringde upp och frågade om jag ville vara med i den här covid-19-studien. Det kändes som att någon ville ta hand om mig. Det tog inte särskilt många dagar innan jag fick komma till infektionskliniken och ta de första proverna och då kontrollerades också syresättningen i blodet. Om man har dålig syresättning måste man få syrgas.
– För mig kändes det som en stor trygghet att bli kontrollerad och få den uppbackningen jämfört med att bara sitta hemma med alla tankar som fyller ens hjärna. Jag skulle ha känt mig väldigt utelämnad om jag skulle behövt bedöma hur sjuk jag var, därför kändes det väldigt bra att få veta att jag hade full syresättning.
Flera av deltagarna i studien har uppgett att de känner sig orkeslösa, saknar lukt- och smak och har minnes- och koncentrationssvårigheter trots att flera veckor har passerat sedan de tillfrisknade.
I studien kommer uppföljningar att göras under fem års tid och kommer forskarna bland annat att titta på lungfunktionen, antikroppar och immunitet, samt en rad neurologiska aspekter.
När VK träffar Christer Andersson har det snart passerat två månader sedan han insjuknade. Han säger att han mår bra, men att han fortfarande upplever en viss orkeslöshet.
– Jag har mer energi nu än vad jag hade för en månad sedan, men jag tycker inte att jag orkar lika mycket om jag anstränger mig.
– Det är inte på den nivån att jag inte kan gå eller cykla, men om jag skulle ta i skulle jag nog inte orka så länge. Skulle jag exempelvis gräva ett dike skulle jag bli väldigt trött.
Upplever du att blir väldigt andfådd eller är det framför allt i kroppen?
– Jag skulle säga att det är i kroppen. Jag kan också känna att jag får lågt blodtryck när jag anstränger mig. Jag upplever att jag hade mer ork innan jag blev sjuk.
Hittills har Christer Andersson varit på tre uppföljningar. Under dem har han bland annat fått göra ett lukttest, där han skulle identifiera ett flertal dofter, ett minnestest som innebar att han skulle repetera ett flertal siffror och bokstäver i följd, samt en kontroll av lungkapaciteten.
Resultatet av testerna vet han inte något om i nuläget, men han själv upplever att han klarade testerna bra.
– Jag tycker inte att jag hade sämre minne än vad jag hade tidigare och jag upplever inte att det är någon skillnad på lungkapaciteten, säger Christer Andersson och tillägger:
– Det känns i alla fall väldigt bra att få vara med i den här studien. Jag kommer också få veta om jag har antikroppar längre fram, vilket jag hoppas och tror att jag har.