Sedan i fredags har 127 personer konstaterats smittade i covid-19 i länet. 59 personer på lördagen och 65 på söndagen är rekordnoteringar av antalet bekräftade fall på ett dygn sedan pandemins utbrott.
– Det är allvarligt och oroande. Det här måste tas på största allvar. Det är ett tecken på att vi har en allmän smittspridning i hela länet, säger Stephan Stenmark i en intervju med Västerbottens Kuriren.
I förra veckan infördes lokala rekommendationer i flera regioner, bland annat Stockholm, Västra Götaland och Östergötland i ett led för att bromsa smittspridningen. Det är – trots rekordökningen av nya fall – inte aktuellt i Västerbotten ännu.
– Det börjar bli läge att inleda en dialog med Folkhälsomyndigheten. Det kommer inte bli några nya rekommendationer de närmsta dagarna. Vi har fortfarande chans att bromsa smittspridningen med nuvarande rekommendationer, säger Stephan Stenmark och fortsätter:
– Vi tror att det finns risk för att det blir en påverkan på sjukvården och att fler blir inneliggande. I dagsläget är det två stycken patienter, men än så länge, jämfört med andra regioner, är det låg påverkan på sjukvården.
När är det läge att införa lokala rekommendationer?
– Det är viktigt att hitta rätt tajming. De här lokala restriktionerna kan inte gälla hur länge som helst. Man vill att de ska få effekt och göra skillnad, det är det som är en del av dialogen.
När anser du är rätt tajming?
– Det beror på den närmaste utvecklingen. Det är jättesvårt att säga.
Men är det antalet fall man går efter eller vad krävs för att det ska bli en skärpning av rekommendationerna?
– Det är inte bara hur många fall som vi tittar på. Det är påverkan på sjukvården, om vi går i taket i testkapacitet och om vi hinner med smittspårningen. Det är en svår balansgång, säger Stephan Stenmark.
Totalt har 249 fall av coronaviruset bekräftats den senaste veckan och majoriteten av fallen kan fortsatt härledas till Umeåregionen, men även till Skellefteå med omnejd. Enligt regionen ska det också finnas tecken på klustersmitta i södra Lappland.
– De nya fallen är någorlunda jämt fördelade över var folk bor i länet. Sett till Umeåregionen så hade vi 120 fall, i Skellefteå och Norsjö-regionen 72 fall och 28 fall i södra Lappland.
Var i södra Lappland syns tecken på klustersmitta?
– I Storuman, säger Stephan Stenmark som inte vill kommentera om fallen kan härledas till någon specifik situation.
Majoriteten av de som har smittats den senaste veckan är i åldersgruppen 19-39 år. Fallen är också relativt jämt fördelade mellan män och kvinnor 138 respektive 111 smittade.
– Den näst vanligaste gruppen är 40-59 år. I åldersgruppen 60-69 har 16 personer smittats. 11 personer som är 70 + har smittats, varav tio av dessa i Skellefteåområdet, säger Stephan Stenmark och fortsätter:
– I åldersgruppen 0-18 år har 23 personer bekräftats smittade. Det är inte någon majoritet, men en konsekvens av att unga smittas är att de bor med andra. Sannolikheten är stor att de tar hem smittan och smittar syskon och föräldrar. Smitta i familjerna fungerar som en förstärkare och det är därför vi pratar om att man ska begränsa sitt umgänge utanför familjen.
Har personerna som är över 70 smittats på något boende?
– Det kan inte härledas till någon boende. Det är människor i hemmet.
I vilka situationer har smittan spridits?
– I jobbrelaterade situationer. Arbetsresor eller privat resande inom landet. Man har hälsat på folk och kommit hem smittad. Men även i idrottsrelaterade situationer och sociala sammanhang som middagar, fester och i hemmet.
Sedan den 1 november är det tillåtet med 300 personer vid offentliga sammankomster. I flera regioner har länsstyrelser tagit beslutet att publikgränsen ska kvarstå vid max 50 personer på grund av smittläget.
– Det är länsstyrelsen som äger frågan om antalet personer vid offentliga sammankomster. Vi är med i den dialogen, säger Stephan Stenmark.
Anser du att det är olämpligt att publikgränsen nu är 300 personer?
– Vi får se hur läget utvecklar sig och om det finns skäl att ompröva det.
Jörgen Boman, kommunikationschef på länsstyrelsen i Västerbotten, säger till VK att inget sådant beslut har tagits i dagsläget, men att länsstyrelsen nu förbereder för att kunna ta ett beslut med kort varsel.
– Vi har en negativ trend som går åt fel håll i länet och landet. Vi fortsätter att följa utvecklingen och har en dialog med smittskyddsenheten. Vi är beredda att ta ett beslut om det krävs, men det görs i samråd med smittskydd, säger Jörgen Boman.
För att bromsa smittspridningen uppmanar Stephan Stenmark att västerbottningar ska – om det är möjligt – jobba hemifrån i ännu större utsträckning.
– Se också över planeringen över kontakt med andra människor utöver din egen krets. Minska antalet personer vi träffar på jobbet och privat. När vi träffas håller vi distans, vi är hemma när vi är sjuka och tvättar händerna, säger Stephan Stenmark och tillägger:
– Har man planerat in en internutbildning på jobbet styr man om den till en digital utbildning om det går. Har man en planerat arbetsresa i Stockholm så försöker man styra om den.