Länets troféjägare: ”Vi åt faktiskt lite lejonkött”

Flera jägare från Västerbotten har varit på troféjakt och importerat troféerna hem till Sverige. En jakt som är omstridd, men helt laglig och möjlig om man är villig att betala stora summor pengar, skriver VK.

Flera jägare från Västerbotten har varit på troféjakt och importerat troféerna hem till Sverige.

Flera jägare från Västerbotten har varit på troféjakt och importerat troféerna hem till Sverige.

Foto: VK/Kollage

Västerbottens län2021-07-19 06:00

Västerbottens-Kuriren har talat med tre troféjägare från länet som hävdar att denna typ av jakt är viktig både för forskning och djurartens överlevnad. Djurrättsalliansen argumenterar för motsatsen.

Tidigare i år kunde Djurrättsalliansen avslöja att mellan 2017 och 2019 importerades troféer från 74 djur av svenska troféjägare. Tre av jägarna kommer från Västerbottens län.

Jakten är laglig och att importera djuret till Sverige är också lagligt, bara man har rätt papper med tillstånd. Men ordförande för Djurrättsalliansen, Daniel Rolke, är kritisk till denna typ av jakt.

– Vi tycker det är ett väldigt grymt och fegt sätt att jaga på, säger han.

De tre troféjägarna från Västerbotten har bland annat rest till Sydafrika och Kanada där de har skjutit isbjörn, varg, flodhäst och lejon. De håller inte med Djurrättsalliansen och ser inget problem med den här typen av jakt.

– Bara nu finns det 30 000 björnar i Kanada och de ökar. Problemet är inte nu utan om 50 eller 100 år när vi har smält deras is, säger en av jägarna.

undefined
Lejon är ett av de mest populära djuren att jaga bland troféjägare.

Hur en jakt går till beror på vilken typ av djur man ska jaga. Daniel Rolke berättar att det är vanligt att stora kattdjur föds upp för att sedan jagas inom ett inhägnat område.

– Man föder upp lejon och jägare kan mer eller mindre välja ur en katalog vilket lejon man vill skjuta. Vi tycker inte det är etiskt försvarbart på något sätt, säger han.

En av jägarna uppger att han inte valde ut sitt jaktbyte ur en katalog och berättar att i Afrika har man god koll på skyttet. Innan man börjar sin jakt får man genomgå olika tester och ta del av viktiga instruktioner.

– När man kommer dit som jägare måste man visa hur duktig man är på att skjuta, vilka avstånd man klarar av. Man får inte skjuta på frihand, det ska alltid vara ett stöd under bössan så att det blir ett bra skott. Så har vi inte i Sverige, vi har mycket att lära av dem tycker jag.

När jägarna har fällt ett djur är det dags att bestämma vilken del av djuret som blir en trofé. Av de stora djuren brukar man vanligtvis inte importera hem hela kroppen utan väljer istället ut delar.

– Det beror på vad det är för djur. Med elefanter är det oftast betar och benen som man gör askfat eller vaser av. Av lejon brukar man ta hela skinnet, säger Daniel Rolke.

undefined
Elefant är också ett djur som jagas av troféjägare.

En av jägarna från Västerbotten fällde ett lejon och beslutade att ta med hela lejonet hem som trofé. Dessutom valde han att provsmaka sitt byte. Det gör man dock inte normalt, förklarar han.

– Men vi åt faktisk lite lejonkött, bara för att testa.

Troféjakt är en dyr hobby. En jaktresa kan kosta hundratusentals kronor. Två av jägarna som har jagat i Sydafrika menar att jakten lönar sig på det lokala planet på samma sätt som vi i Sverige tjänar pengar på fiske och jordbruk. De tusenlappar som jägarna spenderar på troféjakterna är enligt dem ett viktigt bidrag till viltförvaltningen.

– Sydafrika har varit oerhört duktigt på att återintroducera mycket av det vilt som varit utdött, säger en av jägarna.

En av jägarna tycker att det finns brist på kunskap när det kommer till denna typ av jakt. Han tycker att det är för mycket känslor som styr folks åsikter. Han syftar på att detta skapar en skev bild och problem för de som ägnar sig åt laglig jakt.

– Det leder till massa elände för oss som lägger stora pengar på att bevara djurarterna och då beskylls vi för att utrota dem, vilket är helt fel. Det är tjuvjakten man ska komma åt, inte den legala jakten.

För att belysa att viltet i Sydafrika kan vara problematiskt jämför en av jägarna landets vilda djur med Sveriges vilda djur. Ett sätt att kontrollera detta är med pengar.

– Vi vill inte ens ha vargar runt husknuten, vem är det som tror att afrikaner vill ha lejon runt husknuten? Får de pengar för en viss förlust av tamdjur och majsodlingar då kan de stå ut med det. De måste ju leva på något sätt, det handlar ju naturligtvis om pengar och resurser.

Djurrättsalliansen hävdar dock att troféjaktsbranschen bidrar minimalt till den lokala och nationella ekonomin. Istället är det först och främst något som ger ett fåtal personer stora inkomster. Troféjakten har heller inte mycket med bevarandet av vilda djur att göra. Djurrättsalliansen påpekar att flera forskare tvärtom hävdar att troféjakt skadar vilda djurpopulationer mer än vad man tidigare trott. 

Svensk troféjakt

Djurrättsalliansen har granskat importen av jakttroféer till Sverige från den 1 januari 2017 fram till 31 december 2019. Jakttroféer från 74 djur har importerats, bland annat från lejon, leopard, elefant, noshörning och isbjörn. Flest jakttroféer kommer från flodhäst, där det rör sig om 15 fall. 

Källa: Djurrättsalliansen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!