Oron för torkans effekter märks inte minst på sociala medier. Facebookgruppen Foderhjälpen 2018 startade under den torra sommaren för fem år sedan och har väckts till liv i år igen, under namnet Foderhjälpen 2018–2023. I forumet efterfrågas främst hö, hösilage och ensilag, skriver VK.
Risken för foderbrist är hittills mest påtaglig i södra Sverige, enligt Jordbruksverket. Något som sätter press även på foderproducenter i norr.
Flera lantbrukare i Västerbotten som VK haft kontakt med vittnar om ett ökat antal förfrågningar från djurhållare söderut som vill säkra vinterns foderförråd.
En av dem är lantbrukaren Christer Olofsson i Orrböle. Under försommaren har hans telefon gått ovanligt varm. Grovfoder till häst är det som står överst på önskelistan hos de som kontaktar honom från södra Sverige.
Christer Olofssons skörd ska räcka till flera ridskolor och travtränare. Han har ingen möjlighet att hjälpa de mer eller mindre desperata hästägarna söderut.
– Visst är det angenämt att få frågan men vi har kategoriskt sagt nej till alla eftersom vi redan har avtal med våra kunder som vi levererar till.
Umeå Ryttarförening är en av kunderna som köper hösilage av lantbrukaren Christer Olofsson. I stallet finns 67 privathästar och 48 ridskolehästar. Det krävs 13–15 kilo foder per dag och häst under vinterhalvåret, vilket innebär en årlig beställning på runt 50 ton.
– Jag hoppas och tror att vi kan vara trygga med att vi kommer få det foder vi behöver till vintern, säger Eva Ranered, anläggningsansvarig på Umeå Ryttarförening.
Även lantbrukare i Västerbotten är oroliga för årets skörd men situationen är inte lika akut i norr, menar Lotta Folkesson, ordförande på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Västerbotten.
– Visst finns det stora variationer runt om i länet men jag får indikationer på att det inte är jättealarmistiskt här ännu, säger Lotta Folkesson.
Det är fortfarande svårt att dra slutsatser om den totala skördens resultat, betonar Lotta Folkesson. Resultatet av den första vallskörden kan konstateras först inom ett par veckor.
Sommaren 2018 gick LRF:s branschförening LRF Häst ut och rekommenderade häst- och stallägare i torkdrabbade områden att se över möjligheterna att köpa in foder från andra delar av landet. I år finns ännu ingen sådan rekommendation.