Tiotal fall av campylobacter i sommar

Det är sommar så västerbottningarna grillar och har sex – det märks av på smittskyddet i länet. Könssjukdomarna har ökat och flera fall av magbakterier har upptäckts i sommar. ”Tänk på hygienen när du grillar”, säger smittskyddsläkare Therese Thunberg.

Färsk kyckling innebär en ökad risk för magsjuka orsakad av campylobacter.

Färsk kyckling innebär en ökad risk för magsjuka orsakad av campylobacter.

Foto: Cornelius Poppe,

Västerbottens län2022-07-17 08:00

Magbakterien campylobacter sprids av förorenat livsmedel, främst kyckling och andra fåglar. Den orsakar akut diarré, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. Hittills har ett tiotal fall upptäckts i Västerbotten i sommar.

– Folk grillar och campylobacter är kopplade till kött och kyckling. Man ska se till att köttet är väl genomgrillat och tänka på hur man hanterar sin skärbräda. Att tänka på hygienen överlag, att skölja sina grönsaker och sådana saker, säger Therese Thunberg, tillförordnad smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, till Norran.   

undefined
Elektronmikroskopbilder visar hur campylobacter ser ut på nära håll.

Nivåerna av könssjukdomar som klamydia och gonorré har ökat i Västerbotten och ligger nu på samma nivåer som innan pandemin.  

– Det verkar som att vi har gått tillbaka till samma kontaktmönster som tidigare.  

Hittills i år har 16 fall av gonorré upptäckts i länet, vilket kan jämföras med nio fall totalt under hela 2021. 330 fall av klamydia har upptäckts, vilket är på god väg att gå om förra årets totala siffra på 521 fall.  

– Klamydia har vi hela tiden ganska mycket fall av. Gonorré ser vi betydligt mindre av, det handlar ofta om fall kopplade till utlandssmitta. Det är bra, gonorré kan i vissa fall kan vara svårbehandlad. Man ska alltid tänka på att skydda sig, säger Therese Thunberg.  

undefined
Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare, berättar att könssjukdomarna är tillbaka på samma nivåer som innan pandemin.

Apkoppor har också varit på tapeten under sommaren då flera tusen fall har upptäckts i Europa. Hittills har 43 fall upptäckts i olika svenska regioner, men än så länge har ingen bekräftats bära på viruset i Västerbotten.  

– Nog kan det bli så att vi upptäcker fall här också, men inte haft något ännu. Vi har gått ut med information till vården om hur man ska göra om någon söker vård för koppor på huden. Om de har feber och sådana här utslag, som man framför allt kan få i områden kring genitalierna, tar man prov från kopporna som sedan ska analyseras på Folkhälsomyndigheten, säger Therese Thunberg.  

Apkoppor är visserligen inte en könssjukdom, men viruset sprids i intima sammanhang. Främst har det varit män som har sex med män som har drabbats, men det är inte aktuellt att vaccinera riskgrupper i nuläget. Än så länge finns inga allmänna rekommendationer eller förhållningsregler.  

– Det är en lindrig variant och det handlar alltså om ett fåtal fall. Det är inte en luftvägsinfektion så det är inte så lätt att bli smittad. Det handlar om personer som haft väldigt intim kontakt som har insjuknat och smittan har framför allt skett på resor.  

I övrigt är smittskyddsläget på en stabil nivå i länet. Influensavirus ligger på en låg nivå och antalet fall av covid-19 minskade förra veckan jämfört med veckan innan.

– Nu ska man komma ihåg att vi bara provtar inom vården så vi kan inte riktigt uttala oss om smittspridningen i stort. I veckan har vi haft 73 covidfall i Västerbotten, och 94 fall upptäcktes förra veckan. Det kanske blir en viss ökning i veckan men det är lite för tidigt för att säga ännu.

Smittskyddet upptäcker även fall av sorkfeber trots att det är sommar. Över 100 fall av sorkfeber har hittills upptäckts i länet i år totalt sett, främst under vintern och våren. 

– Det har varit ett riktigt sorkfeberår så vi ser fortsatt några enstaka fall, säger Therese Thunberg.   

Fakta: Sjukdomar

Här är ett urval av antalet fall av smittsamma sjukdomar som bekräftats i Västerbotten hittills under år 2022.

Tuberkulos: 8. Campylobacterinfektion: 40. Klamydia: 330. Denguefeber: 2. Påssjuka: 0. Gonorré: 16. Gardiaparasit: 16. Harpest: 6. Malaria: 3. Röda hund: 0. Sorkfeber: 111. Hjärnhinneinflammation: 1. Stelkramp: 0. 

Fakta: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!