Regeringens mål var att 95 procent av Sveriges befolkning skulle ha tillgång till en bredbandsuppkoppling om minst 100 Mbit/sekund år 2020. 2025 är målet ännu högre satt.
Målet för 2020 nåddes inte och i en enkät som Ekot genomfört uppger över en tredjedel av regionerna att de inte ser ut att nå målet för 2025. En av de regionerna är Västerbotten.
– Vi kommer inte nå målen, säger Eva-Marie Marklund, bredbandskoordinator i Region Västerbotten.
Varje region har en bredbandskoordinator med uppdrag att på olika sätt främja tillgången till snabbt bredband, tjänsten finansieras av regeringen.
Även om Västerbotten inte nådde upp till siffrorna för de nationella målen 2020 är täckningen god i jämförelse med siffrorna för hela landet. Däremot skiljer sig tillgången till snabbt bredband både mellan och inom kommunerna. Områden i glesbygd är svåra att nå och åtgärderna som krävs är väldigt kostsamma.
– Den statliga stödmodellen bygger på att man vill få mest pang för pengarna, det vill säga nå områden med många hus. Sådana områden hittar vi inte i Västerbottens glesbygd, säger Eva-Marie Marklund
Hur viktigt skulle du säga att det är med bra bredband?
– Det är ju livsavgörande med bra uppkoppling. Titta bara på pandemin, det har blivit tydligt hur viktigt det är. Ingen människa kommer att vilja bo i ett område där det inte finns bra bredband.
Hon säger att samordnade insatser mellan kommunerna är viktigt för att fler ska få tillgång till snabbt bredband. Det är en av anledningarna till att regionen tillsammans med kommunerna i länet tagit fram en ny bredbandsstrategi. På senaste sammanträdet i det allmänna utskottet i Malå togs den nya strategin upp.
– Det vi trycker på i den nya strategin är att vi måste samordna utbyggnaden, exempelvis med Skellefteå Kraft. Om man kollar på siffrorna ligger vi hyfsat till men vi är beroende av bidrag. Vi kommer aldrig att ha ekonomiska muskler för att bygga överallt, säger Rune Nilsson, IT-samordnare på Malå kommun.
Petter Hultdin (V), ordförande i allmänna utskottet, är inne på samma spår.
– Nu när vi ställer om till mer digitala möten är det väldigt viktigt att alla känner att de kan få bra uppkoppling. Det måste finnas statliga pengar så att även de i glesbygd har möjlighet att dela med sig av sina åsikter.