– Det visar att vi är långt ifrån flockimmunitet i Västerbotten, säger Tor Monsen, chef på mikrobiologiska labbet på NUS.
Vecka 23 till och med torsdagen den 4 juni hade 642 personer i Västerbotten lämnat blodprover för antikroppstester, enligt Västerbottens-Kuriren.
Av dem testade 8 positivt. Det motsvarar 1,2 procent.
– Det är ett bakslag. Det visar att vi är långt ifrån flockimmunitet i Västerbotten, säger Ton Monsen, medicinsk chef på klinisk mikrobiologiska laboratoriet på Norrlands universitetssjukhus.
Resultaten från de två närmast föregående veckorna skiljer sig markant från varandra:
Vecka 21 testades 596 personer, varav 85 haft covid-19. Det motsvarar 12,5 procent.
Vecka 22 testades 354 personer, varav 27 hade påvisad covid-19. Det motsvarar 7,6 procent.
Skillnaderna förklaras med vilka som testats. Till en början var det uteslutande på vårdpersonal som varit nära covidpatienter, exempelvis personal på infektionskliniken och IVA samt utvalda enheter inom kommunernas vård- och omsorg.
Den senaste veckan har man tagit prover på allt fler utanför dessa grupper, exempelvis personal på andra kliniker på Skellefteå lasarett och Norrlands universitetssjukhus.
Tor Monsens slutsats är att den senaste veckans tester troligtvis ger en mer sann bild av den förväntade smittspridningen bland befolkningen i Västerbottens län.
– Tidigare var det specialselekterade tester. Jag tror att de senare testerna mer motsvarar verkligheten som det ser ut på stan, säger Tor Monsen.
Samtidigt är det mycket långt kvar till flockimmunitet om endast drygt en procent varit smittade.
– Det är lite nedslående sett i perspektivet att uppnå flockimmunitet. Folk måste tänka sig för, då befolkningen ser ut att sakna immunitet vilket ökar risken för en andra och en tredje våg av infektioner Hur befolkningen hanterar social distansering kommande veckor och månader är en mycket viktig och avgörande faktor.
Laboratoriet på Norrlands universitetssjukhus använder de antikroppstester som har utvecklats av forskare vid Umeå universitet.
– Det håller väldigt hög klass, det har väldigt hög tillförlitlighet, säger Tor Monsen.
Testet bygger på att påvisa antikroppar mot coronavirus i blodprov, som tidigast 8-11 dagar efter insjuknandet. Optimalt är om testet görs 2-3 veckor efter insjuknandet.
Laboratoriet har mycket hög kapacitet för att analysera antikroppstester: 3 000 tester per arbetsdag. Svaret kommer i regel senast dagen efter att provet kommit till laboratoriet.
Samtidigt pågår provtagning med "testpinnar" i näsan eller svalget, så kallade PCR-analyser. De används för att undersöka om personen har en aktiv och pågående infektion. De senaste veckorna har mellan 8,3 och 3,4 procent av PCR-testerna varit positiva i länet.
Som VK tidigare berättat ska PCR-analyserna av personalprover från slutet av juni att utföras av SciLife Lab vid Karolinska Institutet efter överenskommelse mellan Region Västerbotten och Folkhälsomyndigheten. Kostnaderna för personalprover kommer att täckas av staten.
Mikrobiologiska laboratoriet i Umeå kommer under sommaren att installera ny utrustning som ökar kapaciteten för att påvisa coronavirus med PCR-teknik ytterligare. Även Skellefteå lasarett har utrustning för att analysera akuta PCR-prover vid inläggning och akut sjukdom.