Intresset för Hemvärnet ökar stort i Västerbotten

Intresset för att gå med i Hemvärnet har ökat stort i Västerbotten sedan kriget i Ukraina bröt ut i slutet av februari. ”Jämfört med en vanlig vecka handlar det om en ökning på flera hundra procent”, säger Johan Hellström, chef för Hemvärnets Västerbottensgrupp.

Intresset för att gå med i Hemvärnet ökar i hela landet. ”Vi har ett stort antal nya ansökningar varje dag”, säger Johan Hellström, chef för Västerbottensgruppen.

Intresset för att gå med i Hemvärnet ökar i hela landet. ”Vi har ett stort antal nya ansökningar varje dag”, säger Johan Hellström, chef för Västerbottensgruppen.

Foto: Axel Hilleskog

Västerbottens län2022-03-18 18:00

Hemvärnet är en del av Försvarsmakten och uppgifterna varierar stort, alltifrån att delta vid eftersök av försvunna personer och hjälpa till vid skogsbränder till att delta i väpnad strid i händelse av kring.

– Vi såg att intresset för att gå med i Hemvärnet ökade redan tidigare i vinter, när det säkerhetspolitiska läget i omvärlden försämrades. Sedan kriget bröt ut i Ukraina har vi haft ett väldigt stort söktryck, både i Umeå, Skellefteå och i inlandet och det är både kvinnor och män som söker, berättar Johan Hellström.

Hur många ansökningar har ni fått in senaste veckan?

– Jag vill inte säga några siffror, men talar vi om procent så handlar det om flera hundra procent fler än en vanlig vecka och vid senaste introduktionstillfället i Umeå hade vi 50 nya medlemmar på plats vilket är väldigt många.

undefined
Johan Hellström, chef för Västerbottensgruppen inom Hemvärnet.

Exakt hur många hemvärnssoldater det finns i länet vill Försvaret inte gå in på, men Johan Hellström berättar att Västerbotten är landets största hemvärnsbataljon. Till stor del förklaras det av att regionen har en stor geografisk yta och att flera mindre enheter slagits ihop.

Vad beror det på att så många söker till Hemvärnet?

– Många upplever en frustration över situationen i Ukraina och känner att de vill bidra på något vis. Sedan finns ju oron över hur det skulle bli om kriget kommer till Sverige, vi har ju ett säkerhetspolitiskt läge nu som är det allvarligaste som jag upplevt under min livstid i alla fall och många vill kunna bidra, säger Johan Hellström.

undefined
Hemvärnssoldater vid en tidigare krisförbandsövning.

Han berättar att det finns två spår inom Hemvärnet, dels ett spår för dem som gjort värnplikten och dels ett spår som kallas ”specialistspåret” och vänder sig till dem som inte gjort värnplikten. Här finns bland annat bandvagnsförare och hundförare.

– Båda spåren är lika viktiga och vi är otroligt glada för alla ansökningar vi får in. 

Efter man ansökt kallas man till en introduktion och en säkerhetsprövning, innan man tilldelas en befattning och en enhet. Därefter kallas man till utbildning. Enligt kontraktet förbinder man sig till att tjänstgöra ett antal dagar per år.

– Målet med verksamheten är att Hemvärnet ska upplevas så farliga att en eventuell angripare avstår från att anfalla Sverige, därför är övningarna viktiga, säger Johan Hellström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!