Vilka mål har ni med den här undersökningen?
– Det är dels att undersöka hur många som har smittan, det finns ju ett intresse av att få veta, särskilt i den här åldersgruppen som finns på universiteten. Ungefär hälften av studenterna i Umeå kommer från andra regioner eller från andra länder. Då får man en bra bild av hur virusläget är i alla Sveriges regioner med den här stora undersökningen, förklarar projektledaren Anders Johansson, hygienöverläkare i Region Västerbotten, för VK.
– Det andra är att vi ska upptäcka fall och stoppa smittspridning snabbare än vi hade kunnat göra annars, fortsätter han.
Alla som testar positivt får hjälp med smittspårning. 35 läkare har frivilligt tagit på sig extrajobb för att hjälpa till. De som testar positiv uppmanas också att själva bidra med smittspårning.
– En annan finess med undersökningen är dessutom att vi mäter två veckor i rad. Det gör att man faktiskt kan se vad som händer när vi återstartar universiteten och bedriver fysiskt nära undervisning. Eftersom vi även tar prov nästa vecka ser vi om det ökar, om det är samma eller om det till och med minskar, säger Anders Johansson.
Hanna Eriksson
Projektledaren Anders Johansson hoppas få svar på flera frågor. Han är forskare i infektionssjukdomar vid Umeå universitet, och hygienöverläkare vid Region Västerbotten.
Försvarsmakten delar ut provtagningsutrustningen och samlar sedan in proverna. De skickas med budbil till Nationellt pandemicentrum i Stockholm för analys. Svaret kommer tidigast dagen efter provtagningen. Ju snabbare svar, desto bättre eftersom det ökar möjligheterna för att förhindra att smittan sprids vidare.
En del kan vara smittade utan att de har symtom.
– Eftersom vi också frågar om symtom samtidigt som vi testar kommer den här undersökningen att visa hur många som har symtom när de är smittade och hur många som inte har symtom. Och genom att vi gör smittspårning på alla som har viruset, kommer vi att förstå om de utan symtom sprider viruset lika mycket som de som har symtom, säger Anders Johansson.
Alla personer som den smittade varit i kontakt med erbjuds i sin tur också testning.
Varför blev det just Umeå?
– Umeå universitet och regionen har varit intresserade av att göra det här. Det här universitetet har väldigt många studenter som kommer utifrån landet och kan vi förhindra en smittspridning så gör vi naturligtvis det, säger Ramona Groenheit, projektledare på Folkhälsomyndigheten.
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten, är tacksam för att testningen på Umeå universitet på SLU blivit möjlig tack vare Gloriaprojektet på Folkhälsomyndigheten:
– Vi har ju god tillgång till egenprovtagning, vår egen station är ju bara 500 meter härifrån och jag såg att det var en lång ringlande kö där nu på morgonen. Men det är är en extra möjlighet, vi hade inte haft resurser att på ett enkelt sätt själva erbjuda 20 000 tester två veckor i rad.
Sannolikt kommer flera nya fall att upptäckas tack vare undersökningen, vilket också kan innebära att Västerbottens län sticker ut i statistiken de närmaste veckorna.
– Jag har redan förvarnat Norge om att vi ska göra den här undersökningen så att de vet att om det kommer fler fall under vecka 36 och 37 så beror det på den här unika undersökningen, säger Stephan Stenmark.
Han är också tacksam för att på det här sättet kunna följa vad som händer när universiteten öppnar igen:
– Det kan man inte komma ifrån att det är en risk, för det här är en gigantisk arbetsplats och det är mycket folk, både studenter och personal som är i omlopp.
Anders Wynne/VK