Surströmmingspremiären är traditionsenligt den tredje torsdagen i augusti. Då är jäsningsprocessen färdig för årets upplaga och surströmmingen är som allra bäst.
Nu, på grund av årets brist på strömming, gäller det för de som vill komma över en burk att hänga på låset för att säkra sin surströmming. Flera producenter vittnar om extremt dåliga fångster. Det rapporterar Västerbottens-kuriren.
För Stina Sjöström och maken Nils-Erik Sjöström, ägare till Gamla Salteriet i Obbola utanför Umeå, har det varit en dyster säsong.
– Vi har fått ungefär 10 procent av det vi brukar få. Nu är vi utan. Det är ungefär samma siffra för de andra verksamma inom branschen. Det gäller ju hela Norrlandskusten ända ner till Stockholms skärgård egentligen.
Gamla Salteriet har i stället valt att fokusera på att göra lite inläggningar på strömming.
Enligt henne är det inte ovanligt att fisket varierar från år till år, vilket hör till.
– Men vi har aldrig sett något liknande som detta tidigare. Inte på det här viset att man tappat nästan 90 procent av normalfångst. Vår förhoppning och önskan är att detta inte blir ett beständigt problem, utan att det är en tillfällighet.
Hos Rovögerns surströmming utanför Umeå som VK tidigare skrivit om, har strömmingsfisket varit under all kritik.
– Det slutar lika uselt som det börjar, så vi har fått ihop 10-15 procent av vår produktion. Det är jättetråkigt, säger Björn Lundgren, surströmmingsproducent på Rovögern.
Ett normalt år brukar de fånga mellan 1500 till 5000 kilo strömming. I år har de tagit upp cirka 300 kilo totalt. Även fjolårets surströmming lyser med sin frånvaro.
– Vi har noll burkar kvar från fjolårets strömming. Är det inte corona så är det brist på surströmming, säger Björn Lundgren med ett skratt.
Gösta Hannells fisksalteri i Skagshamn i Örnsköldsviks kommun är en av de större leverantörerna av surströmming i landet. Trots skaplig produktion har även de känt av bristen på strömming.
– Vi har i år bara fått ihop cirka 20 procent av all strömming till våra helburkar. Filé fick vi in bättre till. Vi kommer att kunna leverera cirka 25-30 procent av antal burkar vi hade hoppats på, säger Johan Berlin, produktionschef på Gösta Hannells fisksalteri.
Inför surströmmingspremiären har de fått prioritera bort sortimentet Röda Ulven 1/1, Röda Ulven 1/2 samt dragit ner på deras Röda Ulven 1/4 och Mannerströms surströmming.
– Jag skulle uppskatta att det är en bit över 200 000 burkar som kommer fattas till premiären av hela branschens burkar, säger Johan Berlin.
Enligt Berlin kommer det att finnas burkar som täcker behoven de första veckorna efter premiären, men att det är "högst osäkert".
– Många butiker har redan slut på fjolårets så jag tror att det kommer bli svårt att få tag på burkar under nästa vår och sommar.
Hur ser ni på framtiden?
– Detta är ju ett tungt år för oss och hela branschen och vi hoppas att det kommer bli bättre fiske nästa år. Vi hoppas också att man undersöker vad detta beror på och om det behövs göras något för att vi ska ha ett levande hav i framtiden.
Bland Umeås matbutiker som VK varit i kontakt med har efterfrågan på såväl fjolårets som årets surströmming varit stor.
– Vi har ingenting på våra lager just nu, men det kommer att fyllas på. Fjolårets försvann snabbt i samband med att medierna gick ut med bristen på strömming i början av sommaren, säger färskvaruansvarige Viktor, som inte vill stå i tidningen med sitt efternamn, hos Ica Supermarket City Umeå.
Dock kommer det finnas burkar till premiären, mycket tack vare de stora leverantörerna Gösta Hannells fisksalteri i Örnsköldsvik, BD Fisk i Luleå samt Oskars surströmming i Timrå.
Har priserna ökat med tanke på den hårda åtgången?
– Av vad vi kan se så är det inga större prisskillnader med årets surströmming jämfört med fjolårets. Sedan vet man ju aldrig vad som händer när säsongen drar i gång om det skjuter i höjden. Än så länge ser det lugnt ut.
Kan årets surströmmingskris komma att påverka nästa års försäljning?
– Det beror helt på. De sägs ju att strömmingen blir bara färre och färre för varje år. Rent försäljningsmässigt tror vi inte att det blir något problem. Det är i sådant fall om det blir samma brist nästa år med strömmingen. Det är där det sitter. Tillgången till fisken så att säga.