Den 20 mars meddelade regeringen att Almis lånefond förstärks med 3 miljarder kronor. En vecka senare lanserade Almi Brygglånet. Ytterligare en åtgärd kom den 20 maj då Almi Invest tillfördes 400 miljoner kronor. Båda dessa åtgärder har varit nödvändiga för att Almi ska kunna möta det stora behovet hos både startups och etablerade företag.
I Västerbottens län har 99 ansökningar om Brygglånet inkommit och i Norrbottens län 130.
– Det är i akuta kriser som Almi verkligen kan spela en avgörande roll för att startups och etablerade företag ska kunna överbrygga den svåra perioden. Efter den akuta krisen kommer återhämtning och en stimuleringsfas. Även i den situationen har Almi en viktig roll att fylla, kommenterar Niklas Jonsson, vd Almi Nord i ett pressmeddelande.
Det är huvudsakligen mindre företag som sökt Brygglånet. Åtta av tio företag har färre än 10 anställda. De vanligaste branscherna för Brygglånet är handel, hotell och restaurang, samt tillverkning.
– Almi har en viktig roll för att säkerställa en fungerande kreditförsörjning och mildra coronakrisens effekter på svenska jobb och företag. Vi kan nu se att Almis lån och särskilt Brygglånet har nått ut till många behövande företag, säger Ibrahim Baylan, näringsminister.