Stephan Stenmark svarar på läsarnas frågor om viruset

Kan jag gå på gymmet trots skärpta restriktioner? Är det okej att åka till fjällstugan? Tillhör utflugna barn och syskon den närmaste kretsen?

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten, svarar på läsarnas frågor om coronaviruset och de nya skärpta råden.

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten, svarar på läsarnas frågor om coronaviruset och de nya skärpta råden.

Foto: AnnaKarin Drugge

Västerbottens län2020-11-20 08:15

Coronaviruset väcker många frågor hos er läsare. VK ställde ett flertal av dem till Region Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark som ger sina svar nedan. 

Skulle du vilja att butiker och gym stängde under en tid för att kväva smittan? /Alf 

– Nej, jag skulle vilja att de anpassar sin verksamhet för att underlätta och följa de allmänna råd som finns. Jag kan inte se att det ska behövas ett näringsförbud och att gym och butiker ska behöva stänga. Men jag tycker att om gymmen nu väl har öppet tycker jag inte att de ska gruppträningar inomhus. Vårt råd till befolkningen är att inte gå till dessa platser.

Om butiker är coronasäkrade, tar in ett maxantal, kontrollerar avstånd, är det okej att gå då? /Anita

– Man får komma ihåg att detta är under en kort period. Det vi måste ha är mat och mediciner. Det kan uppstå ett direkt behov för andra saker också – men det mesta ska vi skjuta upp. Det är inte läge att gå på en shoppingrunda, gå omkring och spana runt i butiker. Det bästa är att vi inte går till butiker annat än när det är absolut nödvändigt.

Om afterski hålls stängd och restauranger tar in minimalt med folk, varför ska man då inte kunna åka till fjällen? Att vara utomhus är väl ändå det bästa och i liftköer håller man automatiskt avstånd då alla har skidor på sig? /Leif

– Det är rätt att vara ute. Jag är inte rädd att folk smittas på väg upp i liften – bortsett om det är en kabin – eller att folk smittas i backen. Det som komplicerar är att man ofta träffar nya utanför sin familj och utanför sin närmaste krets. Dessutom har sjukvården, i närheten av skidorterna, en begränsad kapacitet och utbud av provtagning. Hur ska man ta sig hem om man blir sjuk? 

Hej. Vi i familjen ska åka upp till vår fjällstuga i helgen. Vi bor i Umeå och vår stuga ligger i Borgafjäll. Vi är två vuxna och tre barn. Vi ska bara vara vi i familjen i stugan. Är det okej?

/Maria

– Om man inte träffar några nya människor. Bara sköter sig själva och är beredda att åka hem med egen bil direkt om de insjuknar tror jag att de kan åka. Det är viktigt att det är ett säkert upplägg. Om väldigt många åker till fjällen, så kommer folk insjukna i annat – det finns ju mer än corona. Man måste ta hänsyn även till att den lokala sjukvården belastas, särskilt i de här tiderna.

Få verkar smittas i restaurangmiljö. En studie pekar på att endast 5 procent smittas där. Varför riktas så många begränsningar mot just krogarna som har tagit stort ansvar med att begränsa antalet platser m.m?

– Vi säger att man kan gå till restauranger tillsammans med de man bor med, alternativt sin lilla krets om man bor själv. Det finns bra rutiner för restauranger. Går man dit med sin familj, följer det rutiner som är angivna och inte utsätter sig för trängsel, så kan man gå på restauranger och kaféer på ett säkert sätt.

– När vi har sett smitta kopplat till barer och restauranger, är det för att man har varit för nära varandra, en längre tid inomhus, samtidigt som någon är på väg att bli sjuk. I dessa tillfällen har det också varit vänner som träffats eller att man har gått ut efter jobbet, alltså inte med de man bor med. 

Hur stor smittspridning har man sett på badhus? Varför har man stängt dem? /Emelie

´– Vi försöker begränsa alla ställen där folk samlas. Badhus, gym, bibliotek och köpcentrum är ställen där man träffar nya människor. Jag tror inte att man smittar i bassängen när man simmar – utan det är före och efter. Det finns också exempel på smitta kopplat till simaktivitet. Det här är ett led i linjen att träffa färre och hålla distans. Vi avråder alla från offentliga platser där man kan träffa fler människor.

Hej. Jag har gymmat dagligen i över tio år och är beroende av att gå på gym. Om jag håller avstånd på gymmet och spritar mina händer och redskap, då är det väl okej att jag fortsätter besöka mitt gym? Mvh Gabriel

– Jag tycker att han ska avstå. Den här personen kan försöka se om det finns andra träningsformer som går att göra utomhus eller i sitt hem. Detta är ju också under en tidsbegränsad period.

Hur ska man tänka kring att barn leker hemma hos andra? Det är en fråga där många familjer gör på olika sätt och det skapar en del besvärliga situationer.

/Annika 

– Jag tycker att barn kan umgås med de man träffar i vardagen på förskolan, klassen och på fritids. Men då ska man fortsätta umgås utomhus, det tycker jag är helt okomplicerat. Jag tycker inte att man ska gå hem till varandra och leka inomhus hos varandras familjer. På så sätt blandas grupper på ett helt nytt sätt. 

Hur ser ni på att gå på behandlingar av massörer? Mvh Esbjörn

– Om det är en medicinsk indikation och del av en medicinsk behandling. Man får gå till läkare och sjukgymnast, men man ska inte gå till en massör för att det är skönt, det bör man avstå.

När man ska hålla sig till familjen, då räknar en del att utflugna barn och syskon även på annan ort tillhör familjen, rätt eller fel i pandemin?

– Det är en jättesvår fråga. Grunden är att vi ska beblanda oss mindre mellan olika grupperingar. Det är svårt att säga vad som är rätt eller fel. Jag kan inte gå in och säga att ett barn inte ska få umgås med sin familj.

– Det som kan vara viktigt, om någon i familjen är utflugen och vill komma hem, är att veta hur stort nätverk barnet har sin vardag. Dessa frågor kommer att bli svåra inför jul och nyår när man vill samlas i sina ursprungsfamiljer trots att man är utspridda.

Hej, vi är en familj på sju personer där tre är positiva för covid-19. Två testades i går och väntar på svar. Våra två minsta barn är 5 år respektive 7 veckor. De har inte haft symtom och är för små för att testas. Jag vill gärna veta hur det ligger till med de två yngsta. Kan jag göra antikroppstest på dem och hur snart jag kan göra det?

Hälsningar Katarina

– Det är svårt för mig att kommentera en enskildes situation när jag inte har träffat familjen. Generellt sett ska barn under fem år testas först efter en individuell läkarbedömning. Spontant skulle jag känna mig tveksam på att ta blodprov på så små barn för att se immunitet. Det är mycket ovanligt att barn i den åldern blir så svårt sjuka dessutom.

Varför kan man inte beställa hem ett test för att se om man har covid? Jag har inget körkort och känner ingen som kan hämta ut åt mig.

Mvh Jenny

– Vi har inte de resurserna, det skulle krävas enorma resurser att ordna med post- och hembud. Jag kan förstå att det kan vara ett dilemma om man bor långt bort från en hälsocentral, där egentesterna finns stationerade, och man saknar körkort. Det går inte att sätta sig på bussen, men de flesta vi har haft kontakt med i samma situation, har lyckats hitta någon som kan hämta ut ett prov åt dem. 

Varför använder man inte fotokalytisk luftrening som slår ut covid på några sekunder?

– Det vet jag inte, den frågan får jag passa på.

Varför stänger man inte högstadiet, gymnasiet, vuxenutbildningen/SFI och universitet och inför distansundervisning i stället? Ungdomar i åldern 17-19 år står för nästan 1/5-del av alla konstaterade nya fall.

– Vi försöker, för elevernas och barnens bästa, att ha skolan öppen så långt det är möjligt. Man har sett att det är viktigt. Undervisning på distans har inte samma kvalitet som undervisning med närvaro. Det görs också stora och löpande anpassningar. I Umeå och Skellefteå kommun har man gått över till system, där eleverna är i skolan i två veckor och på distans en vecka, för att sänka antalet medarbetare och elever i lokalerna.

– Den största smittspridningen är inte heller kopplad till själva skolan. För att få ner smittspridningen i den här åldersgruppen är det viktigt att man träffar färre även på fritiden – och det gäller både barn och deras föräldrar. Många tonåringar har blivit smittade av sina föräldrar, därför är det viktigt att hela familjen fokuserar på att minska sina kontakter.

Bör vi som är i riskgrupp studera hemifrån helt och hållet då vi går på folkhögskola?

– Det är ett brett register av hur mycket riskgrupp man är, så det är svårt att ge ett generellt svar. Jag tycker att man ska göra så mycket som möjligt utan att behöva träffa så mycket folk på den typen av utbildningar. Det kan finnas moment där man måste träffas, men då ska det göras på ett säkert sätt.

Jag skulle vilja veta regionens officiella syn på det här med munskydd? Personligen anser jag att det här eviga tjafsandet om munskydd börjar bli mycket tröttsamt. / Sven-Erik

– Jag tror inte på att rekommendera en allmän munskyddsanvändning till befolkningen. Det är dock fritt fram för var och en att använda munskydd, men då bör man också ta reda på hur man använder dem på bästa sätt.

– Om munskydd ska tillföra något ska det vara på toppen av alla andra åtgärder, där man inte kan hålla distans till exempel. Om man behöver ha en aktivitet där man måste vara nära en annan människa inomhus, ett längre tag, utbildningsmoment eller arbetsmoment, då tror jag att munskydd kan vara ett extra tillägg.

– Vi rekommenderar munskydd inom vård- och omsorg, sjukhus, vårdcentraler och inom hemtjänsten – men då är det på toppen av alla andra hygienrutiner som finns för personal.

Hur länge ska man stanna hemma om någon i familjen blir sjuk? Ska man stanna hemma även om man har ett negativt covid-19-test?

– Om man är hemma som hushållskontakt, alltså hemma på grund av att en familjemedlem är sjuk, ska man vara hemma en vecka från att den sjuke provtogs. Det gäller alla i hushållet. Vi rekommenderar inte att hushållskontakter utan symtom ska testa sig, det är bara de med symtom som ska provtas. Efter sju dagar, och om man har känt sig frisk i 48 timmar, kan du gå tillbaka till jobbet.

– Det gäller även om du har fått ett negativt covid-19-test. Att smitta kollegor med andra virus ställer till problem eftersom då kan andra smittas av det och tvingas vara hemma, vilket också leder till en onödig coronatestning. Oberoende vad man har för sjukdom ska man vara frisk när man går tillbaka till jobbet. 

Anna Svedberg/VK 

Fotnot: Ett stort antal frågor skickades in till VK. Det gick dessvärre inte att besvara samtliga. 

Är det någon fler fråga kring coronaviruset som du skulle vilja ha svar på.

Kommenterar i artikeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!