Stenmark: Därför minskar sjukhusvistelserna

Siffrorna pekar nu på att antalet sjukhusvårdade för covid-19 är det lägsta i länet sedan i början av februari. Antal personer som insjuknat och behövt sjukhusvård i länet har sjunkit. Det finns flera förklaringar, enligt Stephan Stenmark, smittskyddsläkare. ”Vi har sedan i februari haft en trend av bromsande smittspridning och en vaccineffekt”, säger han till VK.

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Foto: AnnaKarin Drugge

Västerbottens län2021-05-15 13:18

Under torsdag och fredag har 194 nya fall av covid-19 rapporterats i länet. Enligt Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, är det även denna vecka den yngre målgruppen som smittats i störst utsträckning. Det skriver Västerbottens-Kuriren.

– Om vi tittar på måndag till torsdag den här veckan så ligger vi snäppet under samma period förra veckan. Det är fortfarande en tydlig dominans med mest fall i Umeå området och den vanligaste åldersgruppen är fortsatt 20–30 år.

Fortsatt är det få fall inom åldersgruppen 60-plus som smittats och Stenmark menar att det också kan vara ett tecken på vaccineffekt. Antalet smittade har sjunkit sedan februari, men än är det en lång bit kvar.

– Det är inte vad jag säger som styr, utan det är vad vi tillsammans gör för val i hur många människor vi träffar. Om vi vill lyckas behöver vi fortsätta begränsa åtminstone de möten vi har med människor inomhus utanför vår bubbla, men också ha respekt för att man inte kan vara för många eller för nära utomhus, även om det generellt är bättre att vara utomhus.

Just nu är antalet som vistas på sjukhus och som har smittats av covid-19 lägst sedan februari månad. Stenmark tror att det kan ha flera förklaringar.

– Vi har sedan i februari haft en trend av bromsande smittspridning och en vaccineffekt. Det är kombinerat med att de flesta fall vi har just nu är bland de yngre och de blir inte lika sjuka och de äldre är skyddade, det är en del av samma mynt.

Det finns dock flera aspekter som blåser i medvind för att pandemin ska påverkas positivt, en av hörnstenarna är den annalkande sommaren.

– Vi har draghjälp på sikt att vi går mot sommar, det finns mycket som talar för att smittspridningen kan bli mindre bara av klimatet, då det blir fuktigare luft och vi är mer utomhus. Torr inomhusluft gynnar smittspridning.

Julija Sidner/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!