Snart startar provtagning för tarmcancer i länet

Snart startar en allmän provtagning i länet för att tidigt upptäcka cancer i tjocktarmen och ändtarmen. Syftet är att rädda liv.
”Omkring 3 000 personer i Västerbottens län kommer att erbjudas att delta under året”, säger Karl Franklin, professor och överläkare vid Kirurgcentrum på Norrlands universitetssjukhus. Det skriver VK.

Karl Franklin, professor och överläkare vid Kirurgcentrum på Norrlands universitetssjukhus.

Karl Franklin, professor och överläkare vid Kirurgcentrum på Norrlands universitetssjukhus.

Foto: Pressbild

Västerbottens län2022-03-23 08:00

I maj startar regionen med den första årskullen – de som är födda 1962, skriver VK.

Omkring 3 000 personer i länet kommer under året att få ett brev hemskickat med ett erbjudande om att delta i screeningen och att lämna ett avföringsprov i ett medföljande provtagningskit.

– Det är inga svårigheter, bara att lägga lite avföring på en sticka och skicka in, säger Karl Franklin, överläkare vid Kirurgcentrum på Norrlands universitetssjukhus och professor vid Umeå universitet.

Om provet visar att det finns mikroskopiskt blod i avföringen kallas man inom en månad till sjukhus för att göra en koloskopi, vilket innebär en undersökning av tarmen. Koloskopier kommer att utföras på samtliga sjukhus i länet: Umeå, Lycksele och Skellefteå.

Hittar man polyper i tarmen så plockas de bort eftersom de kan utvecklas till cancer.

– Det är en cancerförebyggande behandling. Det är fantastiskt att kunna ta bort förstadier till cancer, säger Karl Franklin.

undefined
Karl Franklin, professor och överläkare vid Kirurgcentrum på Norrlands universitetssjukhus.

Regionen räknar med att 25-30 procent av dem som genomgår koloskopin har ett förstadium till cancer eller tidig cancer. I de flesta fall går detta att ta bort redan vid undersökningen. I enstaka fall krävs ytterligare behandling.

Syftet med screeningen är alltså att upptäcka cancer så tidigt som möjligt och därigenom rädda fler liv. 

– Vi vill starkt rekommendera folk att delta, säger Karl Franklin.

undefined
Omkring 3 000 personer i länet kommer under året att få lämna ett avföringsprov i ett hemskickat provtagningskit.

Karl säger att det finns tillräckligt med personal för att täcka den screeningverksamhet som drar i gång, men uppger samtidigt att koloskopiverksamheten brottas med köer.

Men finns det risk för att screeningen gör det svårare för andra patienter att få komma till koloskopin?

– Nej, det tycker jag inte man kan säga. Vi måste kunna hantera båda sakerna. Vi behöver screeningen och vi behöver samtidigt ta itu med de köer vi har i dag, säger Karl Franklin som pekar på att screeningverksamheten byggs upp successivt fram till 2025.

Fullt utbyggt ska alltså alla personer i åldrarna 60-74 år i länet kunna provtas vartannat år.

undefined
Koloskopier kommer att utföras på sjukhusen i Umeå, Lycksele och Skellefteå.

Införandet av allmän tarmscreening har dock kritiserats för att gå för långsamt. De flesta regioner startar liksom Västerbotten under 2022, medan Stockholm och Gotland redan varit i gång i över tio år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!