Små mängder skadliga PFAS-kemikalier uppmätta i renar

I en forskningsartikel som en grupp svenska och internationella forskare har skrivit framgår det att små mängden PFAS-kemikalier har uppmätts i renar från Jämtland Västerbotten, och Norrbotten.

Kemikalien PFNA

Kemikalien PFNA

Foto: Henrik Montgomery / TT

Västerbottens län2022-07-22 19:00

PFAS-kemikalier (per- och polyfluorerade ämnen) är ett samlingsnamn för cirka 5 000 industriellt framställda kemikalier. De används bland annat för att stöta bort fett, smuts och vatten och finns i en mängd produkter, till exempel i kläder, smink och stekpannor.

Varför har PFNA ökat hos renar i Västerbotten men inte i Norrbotten och Jämtland?

– Jag vet inte vad det beror på, det är en ganska signifikant ökning också. Det hade varit intressant att analysera fler renar nu till hösten för att utöka tidsserien. De här analyserna är drygt tio år gamla.

Hur stor halt PFAS-kemikalier krävs för att det ska vara en hälsorisk för människor att äta köttet?

– Det finns egentligen inga gränsvärden men i fisk har det föreslagits att man inte bör äta fisk som överskrider ungefär nio nanogram per gram. Vi har analyserat levern hos renarna och det är 30-40 gånger lägre halter i köttet, så man behöver inte vara orolig för att äta köttet, berättar Anna Roos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!