– Vi följer kollektivavtalet, säger Kia Ronnhed, HR-direktör.
Det normala, inom de flesta regioner i sommartid, är att en ersättning går ut till den som nappar på att flytta sin semester. Det vill säga förlägga den utanför spannet juni till och med augusti. Enligt Vårdförbundets kollektivavtal finns dock undantag från den regeln. Arbetsgivaren kan förlägga semester i ett mycket vidare spann. Men för att det ska kunna ske krävs det särskilda skäl, samt att arbetsgivaren kan visa att det saknas andra alternativ.
Enligt Vårdförbundet i Västerbotten har man inte det. Förbundet pekar också på Dalarna, där ersättning fortfarande erbjuds, med 20 000 kronor per vecka. I många regioner pågår förhandlingarna ännu, och där är utfallet oklart. Exempelvis i Norrbotten, där Cecilia Eriksson Sundberg är ordförande i Vårdförbundet.
– Vi hoppas bara att ledningen i Norrbotten tar sig en funderare nu efter totalkraschen i Västerbotten. Det ger ju inte direkt positiv uppmärksamhet till regionen, säger hon.
Vårdförbundet i Västerbotten hävdar att det faktum att det pågår en pandemi inte automatiskt gör att det föreligger särskilda skäl, utan att en prövning måste göras i varje enskilt fall. Semesterfrågan är ett mångårigt problem, anser Vårdförbundet, som inte enbart kan skyllas på coronapandemin. Facket uppmanar därför medlemmarna att driva frågan i enskilda förhandlingar.
– Den som går med på att skjuta upp den välbehövliga vilan bör också få en rejäl ersättning för det, sa Jenny Olsson, Vårdförbundets ordförande i Västerbotten, när förhandlingen avslutats.
Kia Ronnhed är HR-direktör i Region Västerbotten. På frågan hur många och vilka som riskerar att få semester i september kan hon inte svara.
– Inte i dagsläget, men jag kan säga att fokus fortfarande är att lägga semestern i juni till augusti, och då i fyra sammanhängande veckor.
Vårdförbundet menar att regionen redan borde ha gjort dessa analyser. Att man nu drar alla över en kam - vem som helst kan drabbas.
– Vi säger ju att vi ser ett behov av att flytta personal, och det innebär att flytta från flera kliniker för att täcka upp vårdplatsbehovet. Exakt hur många som berörs, är en annan fråga. Det kan bli flera, men inte alla, säger Kia Ronnhed.
När är semesterplaneringen klar?
– Det går inte att svara på än. Vi har två förhandlingar kvar, Saco och Kommunal.
Semesterfrågan är ett återkommande problem - oavsett pandemin, enligt Vårdförbundet i Västerbotten.
Vad säger du om det?
– Att det är en stor skillnad i år, just på grund av pandemin. Vi har aldrig tidigare förhandlat om att använda september månad, och vi försöker absolut undvika det där det går, säger Kia Ronnhed.
Men ni kan fortfarande välja att ge ersättning för flyttad semester. Är inte personalen värda det?
– Vi följer kollektivavtalet som säger att semester kan förläggas i september. Vi är medvetna om att personalen arbetar hårt och att somrarna vanligtvis är tuffa. Men vi hoppas att det här ska bli bra för alla.
I Dalarna gör man alltså en annan tolkning – och ger ersättning. Tolkar de avtalet fel?
– Nej det tror jag inte, andra regioner har andra ersättningar och det har ju även vi vanliga somrar. Vissa regioner gör som oss, andra inte.
Vissa regioner är mer generösa, menar du?
– Det får ju stå för dem. Jag kan inte kommentera det, säger Kia Ronnhed.