Varmare klimat kan påverka försäkringarna

På sikt kan det förändrade klimatet påverka försäkringspremierna för villaägare. Men försäkringsbolagen vill framförallt förhindra att skadorna ökar. När det gäller skog ökar redan premierna på grund av de stora bränderna utomlands. "Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Vi följer utvecklingen aktivt och med stort engagemang", säger Karin Stenmar, hållbarhetschef vid Folksam.

Bilden är från ett översvämmat bostadsområde i Gävle sommaren 2021.

Bilden är från ett översvämmat bostadsområde i Gävle sommaren 2021.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Västerbottens län2022-05-22 08:00

Klimatförändringarna har redan bidragit till att vi i norr fått längre somrar och kortare vintrar. Den utvecklingen förväntas fortsätta och risken för skogsbränder och skyfall ökar.

Men hur påverkar detta försäkringar för fastighetsägare? Norran har pratat med Karin Stenmar från Folksam och Josef Brandt från Länsförsäkringar. De konstaterar att vi med största sannolikhet kommer att se en större risk för extremväder och mer kostsamma skador där många husägare drabbas samtidigt. Karin Stenmar nämner skyfallen i Gävle i fjol som ett exempel.

– Historiskt har det handlad mycket om stormskador. Nu ökar problemen med skyfall och vatten i källare.

 Josef Brandt nämner även de stora skogsbränder som varit, exempelvis i Västmanland 2014.

– Vi har följt upp naturskador länge och kostnaderna har ökat kraftigt men än så länge har det inte påverkat våra kunder ekonomiskt. På sikt om skadorna ökar kan det medföra att premierna höjs, säger Karin Stenmar.

Enligt henne nekas ingen att försäkra sitt boende, oavsett var det byggs. 

– Men för exempelvis bostäder som uppförs i områden som regelbundet drabbas av översvämningsrelaterade skador kan det komma att påverka premien i framtiden.

Länsförsäkringar försäkrar villor och bohag men har dessutom mycket skog försäkrad. 

– Vi ser en ökad risk på grund av torra somrar och långvarig torka. Bränderna tenderar att hinna bli stora innan de upptäcks.

Josef Brandt berättar att kostnaderna för försäkringsbolagens återförsäkringar har ökat. Det är de försäkringar som försäkringsbolagen själva tar internationellt för att minska riskerna. Eftersom de är internationella är de beroende av vad som händer i andra länder. De stora och dyra skogbränderna som varit i bland annat Kanada påverkar dessa premier.

– Det gör även att premierna för att försäkra skog här ökar, säger han.

Karin Stenmar påpekar också att det geopolitiska läget och ökad inflation har gett ökade kostnader för bland annat byggnadsmaterial, vilket fördyrar när skador ska åtgärdas.

Men framför allt vill de undvika att det blir problem framöver genom förebyggande arbete och anpassning. Något de båda betonar är hela samhällets ansvar. Kommuner måste se över dagvattenledningar, varm man bygger och att det finns gröna ytor i staden, exempelvis.

– Vi vill inte höja premierna. Vi vill att man ska kunna känna sig trygg och det till en rimlig kostnad, säger Karin Stenmar.

Folksam investerar kundernas försäkringspremier och pensionskapital i företag som minskar sina koldioxidutsläpp eller jobbar med omställningen. 

– Försäkringsbranschen har varit reaktiv och linjär, men den eran är slut. Nu blir vi proaktiva och cirkulära istället, säger hon.

Men även fastighetsägare har ett eget ansvar och en möjlighet att förebygga skador. Länsförsäkringar arbetar med översvämningskartor för att identifiera riskområden.

– Då kan vi gå ut med riktad information till husägare.

Han tycker att fastighetsägare också bör reflektera över riskerna.

– Ligger huset på en rullstensås eller låglänt vid en älv, finns källare, fungerar dränering och finns elskåpet där nere? Det är bra att vara förberedd, säger Josef Brandt.

Försäkringsbolagens tips

Se till att ha en backventil i avloppet eller var beredd att täta det provisoriskt.

Stäng av el i översvämmade utrymmen.

Stäng ventiler.

Torka, pumpa och ös ut vatten snarast.

Rensa dagvattenbrunnar.

Se till att dörrar sluter tätt i källare.

Placera fuktkänsliga ägodelar högre i huset.

Kör inte bilen in i vattensamlingar. 

Ha inte brännbart material närmare än en meter kring huset.

Ha vattentunna med vatten, vattenslang och släckutrustning.

Källa: Folksams och Länsförsäkringars hemsidor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!