Tidigare okänt vrak upptäckt utanför Holmsund

Ett tidigare okänt fartygsvrak har upptäckts på havsbottnen utanför Holmsund i Umeå kommun. ”Det är väldigt välbevarat som man ser på bilderna”, säger Mikael Jesäter, mätningsledare på Sjöfartsverkets sjömätningsfartyg.

Vraket syns tydligt i 3D på bilderna från sjömätningsfartyget.

Vraket syns tydligt i 3D på bilderna från sjömätningsfartyget.

Foto: Sjöfartsverket

Västerbottens län2021-09-25 14:34

Sjöfartsverkets sjömätningsfartyg Jacob Hägg är just nu i området mellan kusten och Holmön och gör mätningar med ekolod för att uppdatera sjökorten.

När de analyserade en del av kartbilden av havsbottnen utanför Holmsund upptäckte de något som inte borde finnas där:

Ett 74 meter långt lastfartyg som står på bottnen på 34 meters djup.

– Att vi hittar okända vrak är inte så vanligt, säger mätningsledaren Mikael Jesäter.

Besättningen på sjömätningsfartyget har hört sig för med lokala dykare som inte känner till vraket sedan tidigare och det finns heller inte i Riksantikvarieämbetets register.

undefined
Mikael Jesäter (till vänster) och David Sten på Sjöfartsverkets sjömätningsfartyg Jacob Hägg i Umeå hamn.

– Det är säkert över 100 år gammalt. Det är vad man kallar ett midskeppsbygge, med hytterna mitt på.

Bilderna från det så kallade mångstrålelodet är så tydliga att till och med lastluckorna syns.

Mikael Jesäter tar fram ett sjökort där alla kända fartygsvrak i området är markerade med en stjärna. Inget av dem är i närheten av det aktuella fyndet.

Det finns också två så kallade förlisningsuppgifter i området, uppgifter om förlista fartyg där man inte känner till den exakta positionen:

Sangstad som förliste i Kvarken på väg från Luleå till Middlesbrough år 1909 och Curt Retzlaff som förliste nära Holmögadd 1913 på väg från Luleå till Stettin.

undefined
Befälhavaren David Sten på Sjöfartsverkets sjömätningsfartyg.

Det är fartyg av samma typ, så kallade midskeppsbyggen.

– Utseendemässigt är Sangstad väldigt likt, men det stämmer inte med längden, Sangstad var 20 meter längre. Därför tror vi att det är ett tidigare oupptäckt vrak som vi har hittat. Det hade ju varit roligt att få veta vad det är, det kanske finns en del som undrar var det här fartyget är någonstans, säger Mikael Jesäter.

Någon måste väl ha saknat fartyget?

– Man kan ju tycka det, men det kan ju vara så att man inte vet var det har förlist. Säg i början av 1900-talet och ett fartyg lämnar Luleå för att gå till Hamburg men kommer aldrig fram. Det kan vara ganska svårt att säga var det ligger någonstans.

Vraket ligger med fören vänd mot Holmsund. Fartyget kan ha varit på väg dit.

– Det är ganska mycket förlisningsuppgifter som är ganska diffusa, så man kan säkert hitta vad det här är för vrak om man ger sig själv jättemycket tid, men det är inte riktigt vår roll att engagera sig i det även om det är intressant, säger David Sten, befälhavare på sjömätningsfartyget Jacob Hägg.

undefined
Kända fartygsvrak är markerade med en stjärna, men inget av dom ligger där det nu aktuella vraket har upptäckts.

Rapporterar ni fyndet till någon?

– Till Sjöhistoriska museet, säger David Sten.

– De har ett arkiv och de har resurser som inte vi har att hitta sådana här grejer. Vissa fartyg rapporterar vi dit och det här kommer det säkert att bli ett intresse kring, eftersom det är så stort och står rätt upp och ned på botten. Ett jättestort och fint vrak, säger Mikael Jesäter.

Finlandsfärjan passerar i närheten av fyndplatsen. Besättningen på sjömätningsfartyget vill inte uppge vrakets position eftersom det då riskerar att bli utsatt för plundring. Sjöhistoriska museet ska få göra sin undersökning först.

– Det är lustigt att ingen har hittat det, men botten är väldigt kuperad där ute. Ofta brukar det vara så att fiskare fastnar med garn.

undefined
Mikael Jesäter, mätningsledare, studerar bilderna av fartygsvraket.

Det var flera fartyg längs Norrlandskusten som torpederades under första världskriget.

– Som vi ser det, ser det ganska intakt ut, Vi har sett andra vrak där halva aktern är bortskjuten eller att de är brutna på mitten, men så är det inte här. Det ser väldigt helt och fint ut. Man undrar ju om det gått på grund eller blivit torpederat på undersidan. Det är många frågetecken, säger Mikael Jesäter.

– Det är svårt, man måste nog dyka på det för att få veta, säger David Sten.

Sjömätningsfartyget Jacob Hägg kommer att vara kvar i området i ytterligare några veckor. De kör i 8 knop, och täcker metodiskt av hela området.

Vraket kommer att markeras på sjökortet. Omkringliggande djupet är 35 meter, men vraket gör så att minsta djupet just där är 25 meter.

– Det finns inget fartyg som går här i Kvarken som går 25 meter djupt, så det är ingen som kommer att gå på grund på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!