Ny riksdagsledamot tror SD:s politik är bra för länet

Sverigedemokraten Pontus Andersson, från Helsingborg, representerar Västerbotten i Sveriges riksdag. På måndagen gjorde han sitt allra första besök i länet. ”Jag vill ta reda på mer om Västerbotten, men tycker att vårt partiprogram är bra även för västerbottningarna och då handlar det främst om energifrågan och drivmedelspriserna”, säger han till VK.

”Jag vill komma fler gånger, känna av strömningar och höra vilka frågor som är viktiga”, säger Pontus Andersson, skåningen som är SD:s riksdagsledamot för Västerbotten.

”Jag vill komma fler gånger, känna av strömningar och höra vilka frågor som är viktiga”, säger Pontus Andersson, skåningen som är SD:s riksdagsledamot för Västerbotten.

Foto: Hanna Eriksson/VK

Västerbottens län2023-01-30 21:01

Pontus Andersson är 30 år, och blev efter valet i höstas ordinarie riksdagsledamot på Västerbottens mandat. Detta eftersom Jonas Andersson från Skellefteå innan valet hade hoppat av.

Det är för att Sverigedemokraterna har en rikslista till riksdagen som mandaten sprids över ledamöterna och därför kom Västerbotten att representeras av en skåning.

– Jag kan förstå om det verkar rörigt, men partiet har en rikslista för att valkonferensen ska kunna säkerställa vilka kandidater som kommer in, och jag tycker att vi har en bra geografisk spridning, säger han till Västerbottens-Kuriren.

Efter mötet med VK ska han träffa SD:s gruppledare i regionen, Petter Nilsson, för att höra om vilka utmaningar som finns här och som Andersson kan ta upp i riksdagen.

På eftermiddagen tar han bilen till Dorotea för att träffa SD:s riksdagsledamot Sara Gille, just nu föräldraledig men när hon återvänder representant för Dalarna.

– Jag vill se så mycket som möjligt när jag är på plats och Sara är en av flera som driver frågor som är viktiga för västerbottningarna. Det handlar främst om energi- och drivmedelsfrågor. SD är tydlig med att elstödet ska gälla hela landet, och om vi får ner skatten på bränsle och sänker reduktionsplikten till ett minimum så blir det enklare för människor som bor i områden med långa avstånd.

Var ska ni ta pengar ifrån för att sänka bränsleskatten?

– Jag är övertygad om att när vi avskaffar reduktionsplikten så kommer det inte att kosta något.

Utsläppen kommer då att öka, så hur ska Sverige klara miljömålen?

– Självklart påverkar människan klimatet genom utsläpp av växthusgaser, men jag tror inte att vi i Sverige kan rädda världen själva. Ur ett globalt perspektiv påverkar inte reduktionsplikten, och vi ligger redan långt fram i klimatarbetet. Dessutom tror jag inte att människor är beredda att dra ner på sin levnadsstandard på grund av klimatet.

Har du någon insyn i hur rennäringen påverkats av klimatförändringarna?

– Nej jag är inte jätteinsatt.

Anser du att vi befinner oss i en klimatkris?

– Jag skulle inte kalla det en kris. Klimatet förändras på grund av människan men jag är övertygad om att människan kommer att klara det.

undefined
”Jag tror att partiets politik är bra för Västerbotten. SD är tydlig med att elstödet ska gälla hela landet, och om vi får ner skatten på bränsle och sänker reduktionsplikten till ett minimum så blir det enklare för människor som bor i områden med långa avstånd”, säger Pontus Andersson.

Vad anser du om byggandet av Norrbotniabanan?

– Det är väl rimligt att den byggs och jag förutsätter att mitt parti driver den frågan, men jag vet inte. (Efter intervjun återkom han och meddelade att SD vill att den byggs färdigt.)

Just nu finns ingen förlossningsvård i Lycksele, vad anser du behöver göras för att återfå BB där?

– Jag har hört om krisen i Lycksele och anser att det är en fråga för regionen, men regeringen tog fram ett stödpaket på 1,6 miljarder som jag hoppas ska se till att förbättra krisen som råder i hela Sverige.

Han menar att även problemet att få tag på personal är en regional fråga, samtidigt som det gäller i hela landet.

– Det enda sättet är att få upp lönerna, och det gäller inom alla krisbranscher.

SD vill begränsa invandringen, samtidigt som kompetensförsörjningen är ett problem i hela landet, hur går det ihop?

– Vi är för arbetskraftsinvandring till våra bristyrken. Sen ska vi erbjuda utbildningsinsatser till de som redan bor här, men uppenbarligen är det inte tillräckligt många som har sett till att göra sig anställningsbar.

Pontus Andersson sitter i justitieutskottet där han vill prioritera att det dödliga våldet ska stoppas och skapa ett tryggare land.

Hur ska det gå till?

– Vi måste se till att de farliga människorna spärras in under längre tid, sänka straffmyndighetsåldern, se till att vi har fler förebyggande kanaler och att föräldrarna kommer i arbete. Det ger de bästa förutsättningarna. De unga brottslingarna som döms för mord får ungdomsvård i stället för fängelse och kommer ut igen efter något år, men de är mycket farliga människor som vi måste hålla borta från gatorna under lång tid.

Handlar inte gängkriminaliteten mycket om ekonomisk fattigdom?

– Det är bara en riskfaktor, precis som att det inte bara handlar om att komma från ett annat land, växa upp utan pappa eller ha en diagnos. Det är allt sammantaget. Vi har levt i fattigdom även här i Sverige men inte har man skjutit ihjäl varandra för det. Det kan också handla om en viss kultur.

Hur menar du?

– Invandringen har tagit andra kulturer till Sverige där man har närmare till den typen av brottslighet. Rent generellt tycker jag att vi har en bättre moral här i Sverige.

undefined
På måndagen kom Pontus Andersson till Umeå och Västerbotten för allra första gången. Förutom en träff med regionpolitikern Petter Nilsson tog han bilen till Dorotea för att träffa Sara Gille, riksdagsledamot och västerbottning på Dalarnas mandat.

I det senaste valet ökade stödet för SD i många av Västerbottens inlandskommuner medan partiet har lägst andel sympatisörer i Umeå tillsammans med Stockholm. Vad tänker du kring det?

– Den trenden ser vi i hela västvärlden, att partier liknande SD har störst stöd utanför städerna, och det kan ha många olika förklaringar. Vi lockar fler arbetare och företagare som inte behöver universitetsutbildning.

Varför tror du stödet är lågt bland de med en högre utbildning?

– Inom universitetsvärlden kommer det in vänsterideologier och då är det lätt att dras in i den kulturen och forma sin verklighet utifrån det.

Skulle det kunna vara så att akademiker har en större koll på omvärlden?

– Jag har svårt att se att det är därför. Ju mer jag har rört mig i världen desto mer glad är jag över hur vi har det som folk i Sverige.

Vad anser du att Sveriges framgångar som välfärdsstat beror på?

– Vi är ett strävsamt folk som inte har haft de bästa förutsättningarna, och trots att vi har haft det fattigt har vi kunnat jobba hårt och därmed blivit framstående.

Menar du att svenskarna är mer strävsamma än andra?

– Förmodligen, men sen har vi haft tur och till exempel sluppit krig.

Pontus Andersson har ambitionen att återvända till Västerbotten fler gånger men än har han inget inplanerat mer än ett besök i juni.

– Jag tänker besöka länet regelbundet för att känna av strömningar, höra vilka frågor som är viktiga och för att lära mig mer om länet.

undefined
”SD lockar fler arbetare och företagare som inte behöver universitetsutbildning”, säger riksdagsledamoten Pontus Andersson, apropå att partiet i valet fick ett ökat stöd i inlandskommunerna medan de i Umeå har ett av landets lägsta.
Pontus Andersson

Född: 1992 i Helsingborg.

Familj: Sambo och två barn, 5 och 3 år.

Bor: Hus i byn Rydebäck, utanför Helsingborg, där han själv växte upp.

Politiska uppdrag: Riksdagsledamot för Sverigedemokraterna från årsskiftet 2021/2022. Sedan valet ordinarie på Västerbottens mandat. Ledamot i justitieutskottet och ledamot i kommunfullmäktige Helsingborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!