Satsar miljoner för att undvika uppsägningar

Kommuner, regionen och kommunala företag i Västerbotten kan söka 8,4 miljoner kronor för att kompetensutveckla medarbetare. Bakom satsningen står Omställningsfonden som satsar totalt en kvarts miljard nationellt under 2020, för att hjälpa verksamheter och förhindra uppsägningar.

8,4 miljoner till kompetensutveckling.

8,4 miljoner till kompetensutveckling.

Foto: Anders Wiklund/TT

Västerbottens län2020-06-25 18:00

– När verksamheter utvecklas ställs många gånger krav på ny kompetens hos medarbetarna. I stället för att riskera uppsägningar så kan arbetsgivare inom välfärdssektorn i Västerbotten söka medel till förebyggande insatser för kompetensutveckling. Det kan vara köksbiträden som utbildas till kockar, vårdbiträden som blir undersköterskor eller medarbetare som får ny kompetens inom digitalisering, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden, i ett pressmeddelande. 

Omställningsfonden ägs av parterna och uppdraget består av att förvalta 250 miljoner kronor för att främja karriärväxling och kompetensutveckling inom välfärdssektorn. Genom förebyggande insatser kan arbetsgivare tidigt möta förändrade kompetens- och bemanningsbehov i stället för att riskera en situation där uppsägningar kan bli aktuellt. 

Arbetsgivare som omfattas av kompetens- och omställningsavtalet KOM-KR kan söka medel. 

– Att satsa på kompetensutvecklande åtgärder är bra för medarbetare, arbetsgivare och samhället i stort. Den enskilda medarbetaren investerar i sin karriärutveckling samtidigt som arbetsgivare får rätt kompetens i verksamheten. På så sätt bidrar vi till en välfungerande arbetsmarknad, säger Eva Wikström i samma pressmeddelande. 

Omställningsfonden

Omställningsfondens uppdrag är att underlätta för omställning inom välfärden. I detta ingår till exempel att stödja och hjälpa medarbetare som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist inom kommuner och regioner, samt kommunala företag som är anslutna till Sobona. Omställningsfonden arbetar också förebyggande med tidiga omställningsinsatser och löpande kompetensutveckling. Arbetet baseras på kompetens- och omställningsavtalet KOM-KR, som omfattar cirka 1,2 miljoner medarbetare i välfärdssektorn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!