För många skottar sina tak helt i onödan, säger Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar.
– Jag tycker inte att man ska upp på taket i onödan. Risken för hjärtinfarkter och fallskador är långt större än risken att ditt tak rasar, för att inte tala om att det är många som skadar sina tak under proceduren, med läckageskador som följd. Men det brukar vara så i villakvarteren att om en hoppar upp så är snart alla grannar uppe och skottar. Ofta utan säkerhetslinor, säger Bratt.
Vilka tak ska man skotta?
– Platta tak. Och har man ett sadeltak där huset står i vinkel så kan man vara uppmärksam på att snön samlas i vinkeln och ger ett högre snötryck. Där kan det vara bra att skotta av ibland. Om det väldigt mycket snö – mer än en halvmeter – så kan det behöva skottas. Ett tecken på alltför tung belastning på taket kan till exempel vara att ytterdörren börjar kärva.
Experten Peter Bratts bästa tips vid skottning av tak:
1) Skotta lika mycket på båda sidor samtidigt. Skotta inte bort all snö på ena sidan av taket, då kan det uppstå en snedbelastning som skadar hela taket.
2) Skotta inte bort all snö på taket. Låt det gärna vara kvar ungefär en decimeter. Annars är risken stor att du skadar takpapp eller tegelpannor med snöskyffeln med följd att det läcker in vatten när snön smälter till våren eller när det regnar.
3) Använd säkerhetslina. Linan är lika viktig som snöskyffeln. Ett tak går laga, men inte alltid en människa.