För drygt ett år sedan, den 18 mars 2020, rapporterade Region Västerbotten om de allra första fallen av sjukhusvårdade på grund av covid-19. Den dagen fick tre personer sjukhusvård, varav en intensivvård.
Sedan dess har åtskilligt fler personer behövt vård i länet – och åldersspannet bland de sjukhusvårdade och intensivvårdade har varierat stort. Den yngsta som varit inlagd på IVA i Västerbotten det senaste året var under 19 år och den äldsta över 80 år, det visar siffror som VK har begärt ut från Region Västerbotten och som gäller åldersfördelningen bland dem som har fått sjukhusvård och intensivvård i länet sedan pandemins start.
Statistiken på de vårdade gäller unika patienter och gäller endast länsbor, utomlänspatienter som flyttats hit från någon annan region finns inte med i siffrorna.
Statistiken visar att sedan den 18 mars 2020 fram till den 20 april 2021 så har 691 länsbor fått sjukhusvård för covid-19, varav 123 har fått intensivvård.
Det innebär att 18 procent av alla länsbor som fått sjukhusvård har behövt läggas in på IVA. Det stämmer ganska väl in på hur fördelningen ser ut nationellt, enligt Niklas Larsson, medicinsk chef vid anestesi, operation och intensivvård vid Norrlands universitetssjukhus.
– Den siffran är i linje med vad man kan förvänta sig. Om man tittar nationellt hamnade ungefär 11 procent av de sjukhusvårdade på Iva i början av pandemin och i dag är det ungefär 20 procent, plus minus någon enstaka procentenhet. Så våra siffror sticker inte ut från omvärldens, säger Niklas Larsson.
Enligt den statistik som VK tagit del av, och som visar åldern på de 691 sjukhusvårdade det senaste året, är den största åldersgruppen som behövt sjukhusvård dem mellan 70-79 år, bland dem har 127 personer vårdats. Men tittar man på de fyra olika åldersgrupperna från 50 år till 89 år är det en relativt jämn fördelning av antal patienter. Åldersgrupperna varierar bara från 115 till 127 patienter. Det är fler 50-åringar som fått covid-vård än vad det är 80-åringar.
Men även yngre länsbor har sjukhusvårdats för covid-19. Var fjärde person, 171 av 691, har varit 50 år eller yngre. Flest av dem återfinns i åldersgruppen 40-49 åringar där 85 personer vårdats, men även 47 länsbor i åldern 30-39 år samt 30 i 20-29 årsåldern har behövt vård. Sju personer mellan 10 och 19 år har vårdats samt två barn mellan 0-9 år. Enligt Folkhälsomyndigheten har barn en mycket liten risk att behöva vårdas på sjukhus till följd av covid-19.
Bland dem som har lagts in på intensivvårdsavdelning är också åldersfördelningen spridd. Även om flest i åldersgrupperna 50-79 år har fått intensivvård så har även en hel del yngre personer behövt det.
Nära var femte (18,6 %) som vårdats på IVA har varit 50 år eller yngre. De allra flesta av dem var i åldern 40-49 år, där har 17 personer fått intensivvård. I de yngre åldersgrupperna har en person mellan 30-39 år och fyra mellan 20-29 år behövt intensivvård. Även ett barn mellan 10 och 19 år har vårdats på IVA med covid-19.
I åldersgrupperna från 50 år till 79 år skiljer sig inte antalet patienter på IVA väsentligt åt i de olika åldersspannen. 24 länsbor i åldern 50-59 år har intensivvårdats och 32 respektive 34 patienter har vårdats i åldersgrupperna 60-69 år och 70-79 år.
Desto större skillnader ser man bland kvinnor och män. Nära dubbelt så många män som kvinnor har behövt intensivvård. Av de 123 länsbor som vårdats på IVA har 81 varit män och 42 kvinnor.
Det innebär att var femte man, 21 procent, som behövt sjukhusvård på grund av covid-19 har hamnat på intensiven. För kvinnor är fördelningen lägre, där har 14 procent av de sjukhusvårdade behövt intensivvård.
Att nära var femte patient som intensivvårdats i länet har varit under 50 år låter vid första anblick som en något hög siffra. Johan Thunberg, som är verksamhetschef vid Centrum för anestesi, operation och intensivvård Västerbotten, säger dock att det nog snarare kan tolkas positivt.
– När vi har pratat om det här internt så har vi sagt att man nog ska tolka de här siffrorna positivt. Västerbotten hade under 2020 en underdödlighet, det tyder på att vi har varit väldigt duktiga på att skydda våra äldre. Vi har haft ett mycket gott samarbete mellan regionen och kommunerna, och förutom utbrottet på Tranan i Storuman, har vi i övrigt varit ganska förskonade från utbrott inom boenden och bland äldre. Så i stället för att vi är överrepresenterade i de yngre årskullarna på IVA så tror jag att det är så att vi är underrepresenterade i de äldre årskullarna. Vi har varit duktiga på att skydda våra äldre, så de inte har kommit in med covidinfektion, säger Johan Thunberg.
I Västerbotten har ingen person under 50 år avlidit i covid-19. Så även om var femte som intensivvårdats i länet har varit under 50 år, har de alla överlevt.
– De har i alla fall inte avlidit inom intensivvården och då tittar man på 30-dagars mortalitet efter att de kom in på IVA. Däremot är det ju inget som säger att man inte kan avlida i sviter av covid-19 efter längre tid, men det har inte skett inom intensivvården, säger verksamhetschef Johan Thunberg.
Även för dem äldre än 50 år överlevnaden på IVA stor i dag.
– I dag är det ovanligt att man dör i covid-19 inom intensivvården. Vi har oerhört mycket lägre mortalitet i dag än vad vi hade i början, det är en väsentlig skillnad, säger Johan Thunberg.
Statistiken från Region Västerbotten visar att män i mycket högre grad än kvinnor fått intensivvård på grund av covid. Att nära dubbelt så många män som kvinnor intensivvårdats säger Niklas Larsson är svårt att riktigt förklara, men det pågår studier just nu för att utröna varför.
– Det verkar som att män helt enkelt blir väldigt mycket sjukare. Jag tror att det helt enkelt handlar om biologin att männen blir sjukare och behöver intensivvård i högre grad.
Han berättar att de dock har försökt syna deras intagningskriterier så att det från vårdens håll inte finns någon könsbias för vilka som väljs till intensivvård.
– Vi har verkligen rannsakat oss själva och frågat oss om det här är någonting som vi ställt till med, det vill säga att vi väljer män i stället för kvinnor. Och det är klart att det vore förmätet av mig att säga att det omöjligen kan vara så, men det jag kan säga är att vi inte tror att det är så. Vi försöker vara noga med att titta på det här och säkerställa att det inte är vi som orsakar skillnaden mellan könen. Det är också viktigt att komma ihåg att vi aldrig haft fullt på IVA i länet, så vi har alltid kunnat erbjuda vården till patienterna som behövt det.
FAKTA
Svenska Intensivvårdsregistret:
Notera, när det gäller de 123 patienter som fått intensivvård enligt Region Västerbottens statistik, att den siffran skiljer sig åt mot det som Region Västerbotten har rapporterat in till det Svenska intensivvårdsregistret, SIR. Till SIR har fler intensivvårdstillfällen rapporterats. Att siffrorna skiljer sig åt beror på att där återfinns också patienter från andra län som fått vård i Västerbotten. Några patienter kan där också ha flera intensivvårdstillfällen på grund av att patienten återkommit eller flyttats mellan olika IVA i länet.