Så många från Skellefteå ska mönstra

Allt fler länsbor kallas till mönstring. I år kommer 571 västerbottningar att testas för att se om de är lämpliga att göra värnplikt, skriver VK. Gallringen inför värnplikten är också tuff. Två av tre ungdomar underkänns i mönstringen.

Allt fler blir kallade till militär mönstring. I Sverige utförs mönstringen på tre orter. Malmö, Stockholm och Göteborg.

Allt fler blir kallade till militär mönstring. I Sverige utförs mönstringen på tre orter. Malmö, Stockholm och Göteborg.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Västerbottens län2023-04-14 06:00

De senaste åren har antalet nyinryckta soldater från Västerbotten ökat kraftigt. Allt fler kallas också till mönstring, rapporterar VK. Anledningen till att fler får göra lumpen är en ökad satsning på Försvarsmakten.

– Enligt inneliggande försvarsbeslut ökar både antalet ungdomar som ska mönstra och göra värnplikt under åren framöver. Med ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge är det mycket viktigt att krigsförbanden kan fyllas med utbildad och övad personal. De ungdomar som nu kallas till mönstring och skrivs in till grundutbildning med värnplikt kommer att lämna ett viktigt bidrag till den operativa förmågan i krigsförbanden och därmed till försvaret av Sverige, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket, i ett pressmeddelande.

De flesta ungdomar som kallas i länet kommer från Umeå, men Plikt- och prövningsverket har kallat in ungdomar från samtliga kommuner i länet till mönstring. I flera små inlandskommuner kallas bara ett fåtal och i exempelvis Malå har bara en blivit kallad till årets mönstring. Det är också enda kommun utan manliga kallade medan det i två av kommunerna, Åsele och Sorsele, inte har kallats några kvinnor alls.

Målet för Försvaret är att minst 25 procent av de värnpliktiga är kvinnor. I fjol nådde man upp till en andel på cirka 24 procent i riket.

Årskullen födda 2005 kommer att börja mönstra i maj och det handlar om sammanlagt 24 398 ungdomar, 16 766 män och 7632 kvinnor i hela Sverige. Hur många som ska mönstra kommande år styrs av hur många utbildningsplatser som Försvarsmakten har beställt.

– Fram till 2025 så kommer antalet ungdomar som ska göra grundutbildning med värnplikt öka till 8000 ungdomar årligen. Vad som eventuellt kommer bortom det vet vi inte utan det kommer i det nya försvarsbeslutet, säger Per Andersen Helseth, kommunikatör på Plikt- och prövningsverket.

Alla svenska medborgare är skyldiga att besvara mönstringsunderlaget det år de fyller 18 år. Underlaget består av ett 40-tal frågor som handlar om bland annat fritidsintressen, skolgång och sjukdomar. Utifrån svaren på mönstringsunderlaget väljer Plikt- och prövningsverket ut vilka som ska kallas till mönstring. Själva mönstringen består av både fysiska och psykologiska tester och bedömningar.

De som mönstrar kan ha önskemål om var de vill göra sin värnplikt, men det går inte att ansöka om att få komma till en viss utbildningsort.

Den som inte kallas till mönstring, men som är intresserad av att göra grundutbildning med värnplikt, kan precis som tidigare göra en egen ansökan på Plikt- och prövningsverkets hemsida när de har fyllt 18 år.

– De som inte blir kallade av oss har också möjlighet att göra en egen ansökan. Vi gör ingen skillnad på dem och de som vi kallat. Det vi bland annat tittar på är skolgång skador och hälsoläge. Vi är väldigt noga med hälsoläget. Man ska kunna fungera i krig och krigsliknande situationer, säger Per Andersen Helseth, kommunikatör på Plikt- och prövningsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!