Det har blivit lite av en rutin för Tullverket att kontrollera hamnen där den nya Vasafärjan Aurora Botnia lägger till. Flera gånger i veckan är de synliga i färjeläget, och så sent som för någon vecka sedan fick de napp då en lastbilschaufför blåste positivt när Tullverket genomförde en nykterhetskontroll.
– Det var en man som körde en tungt lastad lastbil med stål. När han sedan blåste rött tog vi med honom för bevisprovtagning på tillnyktringsenheten. Då hade han 0,56 promille, vilket är långt över laglig gräns, säger Roger Åström, ställföreträdande gruppchef på Tullverket.
– Det händer inte dagligen att vi griper rattonyktra men vi har haft två stycken på kort tid, med bara någon veckas mellanrum. Det är jättebra att vi kan dra vårt strå till den stacken också, säger gruppchefen Andreas Johansson.
Det är en kylig torsdag i september när tullinspektörerna börjar sitt arbete i hamnen. När lastbilar, personbilar och passagerare väller ut från Aurora Botnia står Tullverkets personal redo att dirigera dem. Vissa kontrolleras, andra slipper igenom. Men näst intill alla lastbilar, samt ett tiotal personbilar blir stannade under VK:s besök. Ytterligare en patrull står redo att kontrollera passagerare som går i land till fots, varav cirka 30 personer valdes ut. På två av dessa gjordes en grundligare kontroll av deras bagage, vilket dock inte resulterade i några fynd.
Hur Tullverkets urvalsprocess ser ut vid kontroller vid exempelvis färjeterminaler eller flygplatser vill gruppchefen Andreas Johansson inte gå in på, men det handlar mycket om att lita på sin magkänsla berättar han.
– Vi kan ha fått tips innan, annars måste vi själv bygga upp en känsla och prata med folk. Det är svårt och utmanande, men också kul. Man måste ha en ganska bra personkännedom och kunna läsa av folk.
Vid en kontroll på färjeterminalen måste lastbilschaufförerna bland annat kunna deklarera vad de har i lasten, var transporten kommer ifrån och var de ska. Tullverket kontrollerar därefter om lasten överensstämmer med handlingarna samt om chauffören är nykter. Om polisen deltar vid kontrollen inspekterar de i sin tur lastbilens färddata och om lasten är korrekt säkrad.
För att få ta med sig sin hund över gränsen till Sverige behöver ägarna se till att hunden har ett hundpass samt är chipmärkt och vaccinerad, vilket blir tullpersonalens uppgift att kontrollera. Hundägarna måste även anmäla sin ankomst till Tullverket, antingen i förväg via Tullverkets hemsida eller genom att deklarera på plats vid gränsen.
Under tillslaget blev fem finska hundar kontrollerade – och det blir hårda bud om det skulle vara så att alla papper inte är på plats. Då kontaktas Jordbruksverket, översiktsmyndighet när det kommer till djurtransporter in i landet, som får ta ett beslut i ärendet.
– Men det finns egentligen bara tre alternativ: åka tillbaka, karantän eller avlivning, säger Andreas Johansson som kan konstatera att alla hundar klarade sig igenom denna gång.
Men när han arbetade i Stockholm var det en hundägare som vägrade att åka tillbaka eller betala för karantän, vilket kan bli en dyr historia. Cirka 45 000 kronor kostar en 30 dagar lång karantän.
– Då blev det avlivning. Så vi fick ringa en veterinär som fick komma och göra det, säger han.
Det var i somras som Tullverkets nya kontrollgrupp, med station i Umeå, startades. Gruppen med sju anställda har i uppdrag att kontrollera gods som transporteras in i Sverige genom bland annat flygplan, fartyg, personbilar eller lastbilar. Då färjeläget i Holmsund är den närmaste gränsen är det inte ovanligt att de hänger mycket just här.
– Vi har inte haft så många fynd än så länge, men vi försöker fortfarande att bygga upp vad det är för trafik som rör sig här. Vi hade ett fynd här i hamnen på utgående för ett tag sedan, då rörde det sig om en restriktionsvara som är vapenklassad, berättar Andreas Johansson.
Kontrollgruppen i Umeå har ett rejält stort område att täcka upp, från Sundsvall i söder till Piteå i norr – samt mot den norska gränsen. Sedan 2017 har Umeå varit utan den här typen av kontrollgrupp.
– Den andra gruppen som finns i Umeå har en annan inriktning, den är mer inriktat mot krim. De är kvar men nu kryddar vi på med den här gruppen så vi har båda delarna i stället för bara en, säger Roger Åström, ställföreträdande gruppchef.
Sedan kontrollgruppen återinfördes i juli i år har de bland annat har gjort kontroller på E4, i småbåtshamnar, färjeterminaler, på flygplatser och postterminaler. Inspektörerna kollar framför allt efter narkotika eller vapen – men för någon vecka sedan lyckades de göra ett annat fynd på flygplatsen.
– Vi sprang på minderåriga med alkohol i bagaget, och det är ju en del i det hela. Man måste var 20 år för att ta in alkohol i Sverige, men de här personerna var 17 år. Så vi beslagtog alkoholen, berättar Roger Åström.
En utmaning som de ställs inför är påhittiga smugglare, som gömmer gods fasttejpat på kroppen eller i specialbyggda bilar. Men de har ett verktyg som gör att de relativt enkelt kan scanna igenom exempelvis stängda utrymmen i bilar.
– De gör otroliga jobb för att gömma grejerna, det kan exempelvis vara i en dubbelbotten på en bil. Utmaningen för oss är att hitta detta, och nu har vi en ny utrustning med en handhållen röntgen som vi kan använda för att röntga igenom bilar, berättar Andreas Johansson.
Utbildningstiden för att bli tullinspektör är 16 månader och de sista sex månaderna är en aspirant där studenterna får testa på arbetet i skarpt läge. Fyra personer i Umeå är just nu i full gång med sin aspirant och i december kommer de kunna titulera sig som färdigutbildade tullinspektörer.
Men något som de har fått ställa in sig på när de arbetar i Norrland är att behöva vara mobil och redo att ta sig långa sträckor.
– Det är en del av tjusningen, man får se mycket och träffa många olika människor, säger aspiranten Josefine Nyström.
Förhoppningen framöver är att kontrollgruppen ska få ytterligare förstärkning i form av en narkotikahund. Men vägen dit är ganska lång, förklarar Roger Åström.
– Det är inte bara att trycka på en knapp, det kommer att ta tid. Men när vi har en hund på plats kommer det att göra att vi blir ännu mer framgångsrika i vår jakt.