Personal erbjuds rabiesvaccination

Länsstyrelsen i Västerbotten kommer att erbjuda personal rabiesvaccination. Detta som en följd av införseln av sällskapsdjur från Ukraina - ett land som betraktas som ett högriskland för rabies. ”Man ska inte överdriva risken att de här djuren som kommer har rabies, men risken är inte obefintlig och då måste man agera utifrån det”, säger länsveterinären Annelie Grip Hansson till VK.

Länsstyrelsen i Västerbotten kommer att erbjuda personal rabiesvaccination.

Länsstyrelsen i Västerbotten kommer att erbjuda personal rabiesvaccination.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Västerbottens län2022-04-01 16:00

Länsstyrelsen i Västerbotten planerar rabiesvaccinering av sin tillsynspersonal. Den personal som kommer att erbjudas vaccinering är djurskyddshandläggare och veterinärer, skriver VK.

– Det rör sig om 14-15 personer som kommer att erbjudas vaccin, men sen är det upp till var och en om de vill vaccinera sig eller inte, säger Annelie Grip Hansson, länsveterinär vid länsstyrelsen i Västerbotten.

undefined
Länsstyrelsen i Västerbotten kommer att erbjuda personal rabiesvaccination.

Anledningen till vaccineringen är att Ukraina ses som ett högriskland för rabies, varje år har landet flera fall hos både hundar och katter. Många som nu flyr från Ukraina, flyr med sina sällskapsdjur. Med anledning av införseln av sällskapsdjur från Ukraina till Sverige finns i nuläget därför en förhöjd risk för rabies, enligt Jordbruksverket.

I vanliga fall finns strikta regler för införsel av djur till Sverige, men just nu råder ett så kallat force majeure-undantag för sällskapsdjur som kommer med sina ägare från Ukraina. Vilka åtgärder som är nödvändiga för varje djur ska nu bedömas från fall till fall, enligt Jordbruksverket.

– När människor kommer med djur till Sverige så ska det förtullas. Men som läget är nu så kan det mycket väl hända att man inte fått med sig alla papper när man flytt. Därför har Jordbruksverket satt upp ett arbetssätt för bedömning av rabies. Det kan exempelvis handla om att vaccinstatus kontrolleras via blodprov, förklarar Annelie Grip Hansson och tillägger:

Jordbruksverket kan säga att det inte finns någon risk om det påvisas antikroppar, men om djuret inte har antikroppar så kan de besluta att djuret ska sitta i karantän. Är det så att man inte uppsökt tullen på sin väg in i Sverige så är man skyldig att uppsöka en veterinär som kan ställa de här frågorna och göra en utredning om hur djuret ska hanteras framåt.

Om det kommit några sällskapsdjur till Västerbotten från Ukraina vet inte Annelie Grip Hansson. Det är ingenting som registreras och kommer till deras kännedom.

– Vi har ingen aning om det har kommit hit några djur från Ukraina, inte hur många eller vart i länet. Men vi kommer i kontakt med djur i vårat arbete, och eftersom vi då inte har en aning om det finns en risk eller inte så blir det en säkerhetsåtgärd att vi nu erbjuder rabiesvaccinering, säger Annelie Grip Hansson.

Rabies

Rabies är en dödlig sjukdom som kan drabba både människor och djur.

Rabiesvirus påverkar det centrala nervsystemet och ger beteendeförändringar. Det vanligaste symtomet på rabies hos ett smittat djur är ett förändrat temperament. Skygga djur kan plötsligt bli tillgivna och tvärtom.

Bett från infekterade hundar orsakar flest fall bland människor. Patienten insjuknar med ångest och oro som tecken på en hjärninflammation. Genom påverkan på nerver till svalgmuskulaturen får patienten kramper vid sväljning. Patienten avlider i regel inom 14 dygn.

Rabies förekommer inte i Sverige, men det finns en risk att sjukdomen förs in med smittade vilda eller tama djur från andra länder. Om rabies skulle etableras hos vilda djur i Sverige kan sjukdomen spridas över landet.

Källa: Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Folkhälsomyndigheten.

...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!