På grund av coronapandemin varnade många för att fler skulle ta livet av sig. Så blev det inte. 147 färre tog sitt liv 2020 jämfört med 2019.
Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention har samtidigt uppmärksammat det finns risk för ökande antal självmord och självskador som en följd av pandemin. Den minskning av självmord som skedde under pandemin kan komma att vändas till en ökning för vissa grupper i samhället, ett mönster som identifierats vid tidigare kriser. Det är därför viktigt att samhället prioriterar arbetet med att förebygga självmord.
– Det är tyvärr för tidigt att andas ut. Den oron vi har gäller främst för grupper som redan innan pandemin hade risk för självmord. Pandemin har för många bidragit till en gemenskap i ensamheten. När samhället öppnar upp igen kan känslan av utanförskap förstärkas och ojämlikheten öka, säger Rickard Bracken.
Det finns flera exempel som pekar på att självmord tillfälligt minskar under perioder då ett samhälle befinner sig i kris, men minskningen överkompenseras med en ökning efter att den omedelbara krisen har gått över, berättar Rickard Bracken.
– Sverige står just nu inför denna typ av risk i samband med pandemin och efterverkningarna av de samhällsekonomiska och vårdrelaterade konsekvenserna av krisen.
Varje år tar nära 1 500 människor sitt liv i Sverige, vilket innebär ett självmord var sjätte timme eller cirka fyra människoliv om dagen. Det är nära sju gånger fler än som dör i trafiken. Samtidigt genomförs cirka 15 000 självmordsförsök.
Uppskattningsvis minst 150 000 personer har allvarliga självmordstankar. Självmord innebär katastrofer i förlorade liv och livslång sorg för närstående, men också enorma samhällskostnader. Därför är självmord också ett stort samhälls- och folkhälsoproblem.
Trots att självmord är en av de största dödsorsakerna, omgärdas det av tabu, stigma och okunskap. Samtal är ett av de viktigaste verktygen för att förhindra självmord, ändå är osäkerheten kring att prata om psykisk ohälsa stor. Små insatser från personer runt omkring kan göra stor skillnad för den som mår dåligt.
– Att fråga om självmord innebär inte att man "väcker den björn som sover". Genom att fråga visar du omtanke, att du bryr dig om och att du ser. Ifall personen berättar om tankar på döden kan man snabbare fånga upp problemet och få hjälp. De allra flesta som överväger självmord går att hjälpa och vill inte dö, men ser just då ingen annan väg ut ur lidandet.
233 av landets 290 kommuner saknar handlingsplan för att förebygga självmord, men majoriteten av region Västerbottens kommuner har det.
Norsjö, Lycksele, Malå, Nordmaling och Robertsfors saknar fortfarande handlingsplaner, men det är på gång, berättar Per-Daniel Liljegren, samordnare för suicidprevention i Västerbotten.
– Genom ett engagerat och ambitiöst arbete, som fortfarande pågår i högsta grad, har nu de flesta kommunerna i länet tagit fram lokala handlingsplaner för suicidprevention.
Syftet med handlingsplanerna är att ingen människa ska behöva hamna i en sådan utsatt situation att självmord ses som den enda utvägen. De allra flesta liv går att rädda, men då krävs det att politiker, journalister, vård- och skolpersonal samt allmänheten bidrar, menar han.
– Forskningen visar att effektiv självmordsprevention bygger på en kombination av många olika insatser. I ett kommunperspektiv handlar det om att hela kommunen behöver involveras.an behöver ha ett brett suicidpreventivt perspektiv i allt arbete, fysisk planering, skolan, socialtjänsten, äldreomsorgen och kultur- och fritidsverksamheter, säger Per-Daniel Liljegren.
I maj 2018 antog kommunfullmäktige i Skellefteå handlingsplanen, som togs fram i samråd med sakkunniga från elevhälsa, barn- och ungdomspsykiatri, vuxenpsykiatri, ungdomshälsa, socialtjänst samt kommunens folkhälsostrateg.
9 av 10 personer som försökt ta sitt liv dör inte och är oftast mycket tacksamma att ha överlevt när de väl kommit ur sin kris.
– Oftare vill personen egentligen fly undan sina svårigheter, sin smärta och ångest, även om de kanske inte alltid själva inser detta. Det är viktigt för personen att få stöd i att inse att smärtan kan lösas.