Jans fru fick diagnos om cancer för sent

En borttappad remiss fick förödande konsekvenser vid Norrlands universitetssjukhus förra året. Misstaget gjorde att en kvinna fick diagnosen lungcancer fördröjd i åtta månader och en kort tid senare avled.

77-årige Jan Rydén förlorade sin hustru i cancer efter att en remiss slarvades bort när den skickades mellan två läkare på Norrlands universitetssjukhus.

77-årige Jan Rydén förlorade sin hustru i cancer efter att en remiss slarvades bort när den skickades mellan två läkare på Norrlands universitetssjukhus.

Foto: AnnaKarin Drugge/VK

Västerbottens län2022-05-15 07:00

Kvinnans make, Holmsundsbon Jan Rydén, har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg och är mycket kritisk till vårdens agerande. Det skriver Västerbottens-Kuriren.

– Hade man inte varit så nonchalant och slarvig hade min fru Monica fått hjälp och vård i tid och inte behövt dö, säger Jan Rydén. 

När VK intervjuar änkemannen är han bestämd kring varför han vill berätta om de olyckliga omständigheter som förkortade hans fru Monica Rydéns liv.

– Jag vill inte ha något snyftreportage, och får aldrig min fru tillbaka, men om misstag görs när det gäller liv måste det få konsekvenser. Det ska bara inte hända och får absolut inte upprepas.

undefined
Monica Rydén gick bort i lungcancer, 79 år gammal, och maken Jan Rydén vill att vårdens misstag ska uppmärksammas så att andra inte drabbas.

Det var i juni 2020 som Monica Rydén uppsökte sjukvården på grund av hosta och andnöd. Eftersom en förändring i hennes ena lunga upptäcktes fick hon återkomma för ny undersökning ett halvår senare.

Då konstaterades ytterligare en förändring i lungan och det är när läkaren som varit ansvarig för denna kontrollröntgen ska skicka remiss till en läkare på lungmottagningen som remissen kommer bort längs vägen.

Det är brister i sjukhusets journalsystem som gör att remissen behöver skrivas ut på papper och skickas internt med rörpost inom sjukhuset.

– Det här svaret på förändringen och det oförlåtliga läkarslarvet vet vi ingenting om förrän åtta månader senare, säger Jan Rydén med eftertryck.

Han och hans hustru återgår till vardagen med uppfattningen att allt är som det ska.

– Så länge en läkare inte hör av sig ska väl allt vara ok. Det är väl vad som är brukligt, säger Jan Rydén.

Under våren 2021 känner sig dock Monica Rydén allt mer orkeslös och på sommaren får hon dessutom besvär med andfåddhet, torrhosta och smärtor i bröstkorgen.

– När vi söker hjälp på vårdcentralen i Holmsund går det snabbt. Redan samma dag får vi åka till akuten och sedan blir Monica inlagd för vård i en månad, berättar Jan Rydén.

Det är också nu som det konstateras att hans hustru har lungsäckscancer som spritt sig i kroppen och inte längre går att bota.

– Jag frågade en av lungläkarna om hur det varit om man behandlat min fru i december 2020 och får som svar att "ja, då hade det sett bättre ut" och "beklagar det inträffade", berättar Jan Rydén och fortsätter:

– En annan läkare sa att "Vi har ett remissystem som inte är 100 procent, det vet vi om".

undefined
Det var hustrun Monica Rydén som skötte planteringarna i trädgården i Holmsund medan Jan Rydén stod för krattning. Våren 2022 är saker inte längre som det varit.

Jan Rydén förklarar att han anmäler händelsen till Inspektionen för vård och omsorg för att de rutiner som finns kring remisser ska förbättras och ingen annan drabbas av "samma slarv".

– Det måste förstås finnas ett 100 procent säkert system när det kan få sådana här förödande konsekvenser. Patienter är människor och vi kräver respekt för våra liv, framhåller Jan Rydén.

Efter ett par månaders palliativ vård avlider Monica Rydén, 79 år gammal. Hon och Jan Rydén har vid den tiden, i december förra året, varit gifta i 53 år.

– Jag kan förstås inte göra något för att få min fru tillbaka, men sådana här missar får bara inte ske och måste rättas till så att det inte händer igen, säger Jan Rydén.

Händelsen har lex Maria-anmälts och Region Västerbotten har utrett den för att minska risken för upprepning. Under 2023 ska ett nytt journalsystem införas och detta ska även kunna hantera remisser som skickas internt.

Hur händelseförloppet kring den borttappade remissen sett ut har man dock inte kommit fram till.

– Det går inte att veta exakt vad orsaken var, men att skicka pappersremisser på sidan om ett datasystem innebär en risk. Dock finns inga andra uppgifter om remisser som förkommit, så det är mycket ovanligt, säger chefläkare Malin Hamrén.

Vad säger du om att en diagnos för lungcancer blir fördröjd så länge att enbart palliativ vård kvarstår som alternativ när misstaget väl uppdagas?

– Vi ser allvarligt på det inträffade och har därför bedömt att grund för anmälan enligt lex Maria föreligger, säger Malin Hamrén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!