Förra veckan antog regionfullmäktige en regionplan där de beslutade om att ställa 3 869 miljoner kronor till regionstyrelsens förfogande i nästa års budget.
Liksom han har sagt tidigare menar regionrådet Peter Olofsson (S) att 2023 kommer att bli en väldigt stor utmaning.
Oppositionsrådet Nicklas Sandström (M) förde fram samma argument som vid fullmäktige då den verksamhetsplan som alliansen har tagit fram bygger på den regionplan som de la fram då. De vill prioritera bort den verksamhet som inte är vårdnära för att i stället kunna satsa på just den vårdnära vården.
När det gäller budgeten finns det farhågor om att den inte kan hållas bland annat på grund av att Folkhälsomyndigheten fortfarande rekommenderar att det tas PCR-tester på både personal och patienter.
– Däremot är medlen borttagna från den statliga delen så där får vi ökade kostnader på 10 miljoner kronor, säger Peter Olofsson, till VK.
Den senaste tiden har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktat hård kritik mot regionen på grund av bristen på vårdplatser. Olofsson tror dock att det är få av regionerna som kommer att klara sig undan den här kritiken.
– Bristen på vårdplatser gör ju också att vi inte levererar det vi önskar att leverera, säger han.
Han menar också att en stor utmaning är att de inte får ett tillräckligt stöd från regeringen.
Nicklas Sandström tycker att de beskrivningar som har kommit fram är mycket alarmerande. Han ifrågasätter också varför majoriteten inte verkar ha någon plan på hur de ska vända utvecklingen.
Regionrådet Jonas Karlberg (V) menar att det här är en utveckling som har pågått under en längre tid.
– Vårdplatsbristen behöver åtgärdas men de långsiktiga lösningarna finns inte just nu, säger han.
Den omdiskuterade ME-mottagningen i Umeå sattes på paus i slutet av oktober på grund av personalbrist. Den läkare som har arbetat där är sjukskriven. Regionen vill också etikpröva behandlingen, eller ett projektet som pågått där.
Regionens revisorer har nu fått uppgifter om eventuella oegentligheter som gäller två personer vid ME-mottagningen och det är dessa revisorerna nu börjat att utreda. Enligt dem ska de båda anställda också har varit initiativtagare och delaktiga när en digital rehabiliteringstjänst togs fram.
Det här innebär att det är svårt att starta ME-verksamheten igen innan de här frågorna är klargjorda.