Som Norran berättat upptäcktes 254 nya covidfall i Västerbotten under förra veckan, vilket är mest i landet. Smittan sprids framför allt bland yngre. Personer i åldern 18–39 år är också den grupp där det finns flest antal personer som inte är vaccinerade, där har endast 83 procent fått första dosen vaccin jämfört med 89,9 procent för Västerbotten som helhet.
Hur jobbar ni för att nå dem som ännu inte valt att ta vaccin?
– På torsdagen skickade vi ut brev till alla i länet som är över 16 år och ännu inte tagit första dosen med uppmaning att de ska vaccinera sig. Totalt handlar det om över 20 000 brev, så det kommer med posten i dagarna, berättar Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Västerbotten.
Vad beror det på att det är svårare att få unga att vaccinera sig?
– Jag tror att många tänker att de inte kommer att bli så sjuka om de får smittan och vissa tycker det är krångligt att komma ifrån jobbet för att ta vaccinet. Vi jobbar för att de ska förstå att det är viktigt inte bara för dem själva utan även för samhället att de vaccinerar sig.
Det finns också geografiska skillnader vad gäller hur stor del av befolkningen som är vaccinerad. I Vilhelmina har 85,3 procent av befolkningen över 16 år tagit första vaccindosen och 72,7 procent är fullvaccinerade, vilket är sämst i länet. Grannkommunen Dorotea ligger på 91,5 procent som tagit första dosen och 82,6 procent är fullvaccinerade.
– Det är märkligt att det kan skilja så mycket och det finns inget tydligt svar på varför det är så, säger Ronny Lestander.
Skellefteå kommun sticker också ut på så vis att drygt 90 procent tagit första dosen, vilket är topp 20 i landet, medan endast 78 procent är fullvaccinerade. Umeå har samma andel som tagit första dosen, men där är över 82 procent fullvaccinerade.
Hur kan det komma sig att Skellefteå släpar efter med andra dosen?
– Det beror dels på att vi fått för lite vaccin och dels på att Skellefteå inte lyckades hålla igång vaccincentralen i sommar, utan vi fick köpa tjänsten av Vaccina som inte heller lyckades få tillräckligt med personal. Därför fokuserade vi främst på att ge så många som möjligt första dosen. Nu när vi fått mer vaccin så jobbar vi för att komma ikapp även med andra dosen.
En sak som kan påverka statistiken är att registreringen sker på den ort där man är folkbokförd, vilket innebär att om en skelleftebo tar första dosen hemma men sedan flyttar till an annan kommun och folkbokför sig där så kommer andra dosen att registreras i den nya kommunen.
– Vi hoppas att det ändå ska jämna ut sig i slutändan. En annan sak som inte syns i statistiken är att vi även vaccinerar många utländska arbetare och även asylsökande som saknar svenska personnummer i Skellefteå och dessa kommer inte med heller.
Hur ser det ut med vaccinationstider för andra dosen?
– Det finns tider i hela länet och det är hälsocentralerna som lägger ut dessa. Så min uppmaning till alla som inte fått ta andra dosen är att kontakta hälsocentralen och boka tid, det behöver inte vara samma som där man tog första dosen utan det går bra med vilken hälsocentral som helst.
Kommande vecka påbörjas vaccinationen av 12-åringar i Västerbotten och i Skellefteå kommun är Boliden och Lövånger först ut.
– Vi har haft dialog med alla skolor i länet de är upp till dem att göra upp med hälsocentralerna hur detta ska genomföras. De flesta väljer att börja med skolor i ytterområden eftersom det är lättast för logistiken. De flesta elever kommer att vaccineras på skolan, men det är inte säkert att det blir så överallt.
Vilka reaktioner har ni fått från föräldrar kring detta?
– Bara positiva reaktioner. I andra regioner har jag hör att det kan finnas motstånd, men det har vi inte märkt av i Västerbotten och det känns bra för det här kommer ju att fortsätta. Det kommer nya 12-åringar som ska vaccineras och framöver kanske man även börjar vaccinera yngre barn.