Tanken med funktionen var att anställda skulle kunna använda sig av den för att berätta om de misstänkte brott eller annat oetiskt handlande inom verksamheterna, exempelvis ekonomisk brottslighet, korruption, mutor, miljöbrott och säkerhetsrisker.
Nu har regionen gjort en återrapportering om de anmälningar som kommit in under året. Rapporten visar att det kom in 40 ärenden, men enligt ett protokoll har inte ett enda av dessa ärenden varit visselblåsarärenden. Istället har de handlat om arbetsmiljö- och patientrelaterade problem.
– Det är förvånande, det är det, för vi har en sådan stor organisation. Men det är också första året vi har igång den, säger Ida Lestander, direktör vid ledningsstaben.
Tror du personalen har missförstått vad man ska anmäla?
– Nej, jag tror inte det är missförstånd, men vi har inte för vana att vara uppmärksamma på handlingar och beteenden av det slag man ska anmäla. Det är missförhållanden av mer allvarlig karaktär som ekonomisk brottslighet och korruption.
Att man anmäler arbetsmiljöproblem och patientrelaterade problem istället i denna funktion – kan det vara ett tecken på att det inte finns vägar inom organisationen för att lyfta sådana problem?
– Vi kan se att kanalen använts av medarbetare som inte fått gehör eller inte vet vart de ska vända sig. Då har vi varit noga med att hänvisa vidare, säger Ida Lestander.
Hon tillägger att med tanke på att de har 10 000 medarbetare så är 40 ärenden på ett år inte jättemånga anmälningar.
– Därmed inte sagt att det inte är viktigt.
Vad har ärendena handlat om?
– De har mest handlat om arbetsmiljö. Allt ifrån konflikter på arbetsplatser till missnöje med chefer och kollegor eller missnöje med lokaler, säger Ida Lestander.
Vad gör ni framöver med detta?
– Tanken är att upprätthålla visselblåsarfunktionen och kommunicera syftet och funktionen för att förhindra korruption. Vi har även annat arbete internt där vid utbildar personal i dessa frågor och analyserar områden där det är risk för att korruption uppstår, exempelvis inom fastighetsområdet och forskning.