I polisanmälan, som gäller brott mot offentlighets- och sekretesslagen, står att någon läckt – ”skrivit ut och postat” – sekretessbelagd information till Konkurrensverket, skriver VK.
Det ska ha inträffat mellan den 10 och 19 juli i år.
Det gäller en skrivelse från en juristbyrå, som sägs vara strikt konfidentiell. Juristbyrån säger där att det tilläggsavtal som regionerna planerade att underteckna och sedan undertecknade kunde vara olagligt.
Redan i maj fick VK ta del av denna handling och kunde avslöja det hemliga vårdinformationsavtalet i flera artiklar. Det resulterade i att Konkurrensverket den 21 juni valde att inleda en utredning om hur upphandlingen och tilläggsavtalet hade gått till.
Nyligen stod det klart att Konkurrensverket menade att avtalet var olagligt och just nu överväger de om de ska lämna in en stämningsansökan om upphandlingsskadeavgift. Det kan i så fall handla om en avgift på upp till 10 miljoner kronor per region.
Region Västerbotten har nu polisanmält visselblåsaren som larmade Konkurrensverket för brott mot offentlighets- och sekretesslagen. Det var SVT först att berätta.
– Det finns vissa gränsdragningar på vad man i ett visselblåsarärende kan säga och inte, sa regiondirektör Tommy Svensson till SVT.
Han anser att det är detaljerade uppgifter som lämnats ut som kan ha skadat både regionerna och leverantören av informationssystemet.
Enligt SVT fanns det också ett protokoll från regionstyrelsen i Sörmland samt uppgifter om hur regionerna medvetet brutit mot LOU.
I polisanmälan står det att dokumentet hade skickats internt och att det var få personer som hade tillgång till informationen. Där står det också att personen har läckt informationen med uppsåt att skada regionen.
Regionens jurist Josefin Leijon känner inte till polisanmälan. Enligt henne finns tydliga regler var gränsen går för vad som är meddelarfrihet och vad som är brott mot offentlighets- och sekretesslagen.
– Den regleras efter varje sekretessbestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen och vad som egentligen undantas om det är tystnadsplikt eller inte, säger Leijon till VK.
Hon ger patientjournaler som ett tydligt exempel där sekretess och tystnadsplikt är stark. Leijon kan dock inte uttala sig om det här fallet eftersom hon inte har hunnit titta närmare på det än.