Apkoppor orsakas av ett virus och ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Vanliga symtom är också feber, huvud- och muskelvärk samt svullna lymfkörtlar. Enligt Folkhälsomyndigheten är symtomen ofta milda, men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper.
Inkubationstiden är vanligtvis 6–13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar
Under våren 2022 har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i flera länder. Förra veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att en person i Region Stockholm var bekräftat smittad. På onsdagen meddelade myndigheten att ytterligare en person, boende i Västra Götaland, har smittats av apkoppor.
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, säger att det inte finns något konstaterat fall i Västerbotten, men den senaste veckan har regionen förberett för att smittan kan komma hit.
– Vi har informerat inom sjukvården vilka som kan behöva provtas och hur rutinerna ska gå till, säger Stephan Stenmark.
Han säger att det är viktigt att alla vet hur man ska agera vid ett misstänkt fall.
– Vilket prov ska man ta? Vem ska man ringa om man behöver råd och stöd? Vart ska provet skickas? Det är flera rutiner som behöver sättas på plats.
Ibland har smittan beskrivits som att den är sexuellt överförbar, vilket enligt Stephan Stenmark inte är helt sant.
– Den riktiga smittoöverföringen är att det blir hud mot hud, inte just att man har sex. Det handlar inte om att könsorganen möter varandra utan att man har blåsor, eller sår, på huden. Sedan går det inte att komma ifrån att har man många nya sexuella kontakter så ökar man sitt risktagande för olika typer av infektioner och det här är ett exempel på det.
På sin hemsida skriver Folkhälsomyndigheten att bland fallen som rapporterats under våren ”verkar överföring av virus framför allt ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män”.
– Det har varit så nu, i början. Men det är inget som säger att sex mellan olika kön är mindre smittsamt. Viruset har kommit in i grupper där det är vanligare att män har sex med män, säger Stephan Stenmark.
Apkoppor är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom. Den som misstänker att den har apkoppor ska kontakta vården.
– Har man haft en nylig sexuell kontakt inom de senaste tre veckorna, har några dagar med allmänna sjukdomssymtom och sedan får sår och blåsor, då ska man ringa 1177, säger Stephan Stenmark.
Han säger att man inte ska komma till sjukvården oanmäld.
– Vi vill inte att man kommer och sätter sig i ett väntrum oanmäld, utan först ska man kontakta vården så att man blir dirigerad rätt och så de vet i förväg att man kommer.
Anledningen är dels att undvika att råka smitta någon annan.
— Men det största skälet är att personalen ska kunna förbereda sig och ta på sig särskild skyddsutrustning, som man alltid ska ha när man möter smittsamma personer.
Men hur orolig bör man vara för smittan då?
– Vi ska vara medvetna om att smittan finns, men jag vill inte måla up någon stor oro. Samtidigt vill jag ändå säga att har man många nya sexuella kontakter så kan man exponeras för olika smittor, och det här är en av dem.