Regionen reser till Dubai – politiker kritisk

Region Västerbotten ska delta i Världsutställningen i Dubai i vår. Beslutet togs för snart ett år sedan men då sköts utställningen upp på grund av pandemin. I vår ser den dock ut att bli av men en ledande politiker motsätter sig detta.

Ylva Hedqvist Hedlund (V), andre vice ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.

Ylva Hedqvist Hedlund (V), andre vice ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.

Foto: Jan Lindmark

Västerbottens län2021-12-28 21:30

Det var egentligen tänkt att Världsutställningen skulle genomföras från oktober 2020 till april 2021. På grund av pandemin flyttades den fram ett år och tanken är att Sverige ska delta i utställningen. En av aktörerna vid utställningen är Region Västerbotten, det skriver Västerbottens-Kuriren.

En av dem som motsatt sig deltagandet i Dubai, som är ett land med avsaknad av demokrati, är Ylva Hedqvist Hedlund (V) andre vice ordförande i Regionala utvecklingsnämnden (RUN). Hon motsätter sig detta på grund av att Förenade Arabemiraten saknar de flesta mänskliga rättigheter.

– Det är högst olämpligt om Region Västerbotten deltar i World Expo i Dubai med tanke på den brist på demokrati som råder där. Landets statsbildning kan beskrivas som en federation av sju absoluta monarkier i form av shejkdömen, eller emirat. Inom varje emirat ligger all makt hos härskaren, emiren. Val i starkt begränsad omfattning infördes 2006. Informella familjeband betyder mer för maktutövandet än officiella titlar och positioner, säger Ylva Hedquist Hedlund.

undefined
Ylva Hedqvist Hedlund (V), andre vice ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.

Hedqvist Hedlund motsätter sig inte om enskilda företag från länet vill delta i Världsutställningen men hon anser att detta inte är någonting som ska bekostas av regionen.

Region Västerbotten har betalat en kvarts miljon för att få delta men det är fortfarande oklart hur många representanter från länet som vara med vid utställningen.

– Att regionen med skattemedel ska bekosta en delegation som ska vara där för att marknadsföra Västerbotten tycker jag är fel. Man borde tänka efter mer än en gång, säger Ylva Hedqvist Hedlund.

Regionrådet Rickard Carstedt (S) säger att de deras ställningstagande utgår från regeringen och deras utrikespolitik. Även när det gäller ett land som Förenade Arabemiraten.

– Den svenska regeringen har tidigare beslutat att de ska vara med vid Världsutställningen i Dubai.

undefined
Till Världsutställningen i Dubai 2020, som fick flyttas, togs detta gigantiska konstarbete fram. Konsten täcker 1500 kvadratmeter.

– Regionen behöver ju inte säga som regeringen säger. Man kan ju använda sunt förnuft också, svarar Hedqvist Hedlund.

Hon var själv inbjuden att få delta i resan, eftersom hon tillhör RUNs arbetsutskott, men har avstått.

undefined
Regionrådet Rickard Carstedt (S).

Hur många som ska delta i Dubairesan är svårt att få reda på. Rickard Carstedt säger att de just nu håller på att diskutera det.

– Jag har också försökt få reda på detta men vad jag får till svar är att det är RUNs del som heter internationella relationer som ansvarar för detta, säger Ylva Hedqvist Hedlund.

Enligt Rickard Carstedt har RUN tidigare beslutat att, tillsammans med Umeå kommun, delta i Världsutställningen.

– Vi kommer att skicka de som behövs, inte fler än så. Jag har egentligen ingen uppfattning om hur många det blir som ska åka men alla som ska åka ska ju ha en viktig roll att fylla, säger Carstedt.

Han tänker också att de under början av året måste få ett utkast över hur programmet för Världsutställningen ska se ut.

Utställningen har alltså skjutits upp tidigare men nu är det sagt att den ska genomföras i början av året under mars 2022.

Fakta

Förenade Arabemiraten:

Det finns stora brister i Förenade arabemiraten vad gäller demokrati, de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer. Landet är en monarkisk federation och det emiratiska styrelseskicket saknar väsentliga demokratiska inslag.

De politiska rättigheterna är starkt begränsade. Politiska partier är förbjudna och yttrande-, mötes- och föreningsfrihet saknas. Rättssystemet har brister avseende oberoende, opartiskhet och transparens.

Godtyckliga frihetsberövanden och långa häktningstider förekommer, liksom rapporter om tortyr, kränkande behandling av och missförhållanden för frihetsberövanden. Kroppsbestraffning är tillåtet och dödsstraff utdöms fortfarande.

Icke-kvalificerade, lågavlönade migrantarbetare är en marginaliserad grupp och övergrepp av dessa arbetares rättigheter förekommer.

Kvinnor i Förenade arabemiraten kan inte till fullo åtnjuta de mänskliga rättigheterna. Landet tillämpar sharia för den familjerättsliga lagstiftningen.

Religionsfriheten är garanterad i konstitutionen och samtliga trosinriktningar kan i stor utsträckning utövas fritt. Religionsfrihet råder dock inte i bredare bemärkelse. Bland annat är det förbjudet att konvertera från islam till en annan religion.

Straffskalan för homosexualitet innehåller dödsstraff, fängelse, spöstraff, böter och deportering.

Källa: Regeringskansliet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!