Regionen lägger alltmer pengar på lönetillägg

Region Västerbotten lägger alltmer pengar på lönetillägg. Samtidigt saknas enhetlighet om varför tillägg ges och hur stora de ska vara. Nu kräver regionens revisorer bättring.

Landstingsrevisorerna har granskat hur regionen hanterar lönetillägg och hittat brister.

Landstingsrevisorerna har granskat hur regionen hanterar lönetillägg och hittat brister.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Västerbottens län2020-06-11 07:00

Det är inte första gången Region Västerbottens revisorer granskat lönetillägget. Tidigare granskningar, år 2012 och år 2015, visade också på brister. Till viss del har det blivit bättre, påpekar revisorerna, men flera av bristerna kvarstår. Exempelvis visade stickprov att 30 procent av lönetilläggen inte hade dokumenterats som de skulle. Det är visserligen en förbättring sedan 2015, då siffran var 60 procent, men ”dokumentationen är fortfarande inte tillräcklig”, tycker revisorerna. 

Att problem kvarstår är också ett tecken på att regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden ”inte hållit sig tillräckligt informerad om utvecklingen”, står i rapporten. 

En huvuddel av tilläggen finns inom hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning. Revisorerna har intervjuat ett flertal tjänstepersoner och chefer, både ur HR-staben och hälso- och sjukvårdsförvaltningen stab. De har också utfört stickprov på 270 personers lönetillägg. 

Intervjuerna visar att det saknas en enhetlighet kring hur lönetilläggen används. Ett lönetillägg ska, enligt riktlinjerna, erbjudas då en medarbetare utför uppgifter som ligger utanför de normala arbetsuppgifterna. Men intervjusvaren skvallrar om att vad som ligger utanför och inte tolkas olika mellan de olika verksamheterna. 

Enligt riktlinjerna ska lönetillägg också tillämpas med ”stor restriktivitet.” Trots det har tilläggen ökat med 50 procent de senaste tio åren. Från utbetalningar per månad på cirka 2,46 miljoner kronor till 4,84 miljoner kronor. Det är inte endast storleken på tilläggen som ökat, utan även antalet personer som får dem. Mellan åren 2015 och 2019 ökade antalet tillägg med 333 stycken. Men trots detta saknas enhetlighet gällande orsaker till tillägg och vilken nivå som ska gälla. 

Det pågår dock ett förbättringsarbete för tillfället, vilket revisorerna ser som positivt. Arbetet inleddes ifjol och handlar om att se över styrningen av lönetilläggen. Men då arbetet inte är klart, kan revisorerna inte bedöma detta än. 

Nu vill revisorerna att flera åtgärder ska vidtas av regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden: Det måste bland annat säkerställas att verksamheten följder de beslutade regler som finns. Lönesystemet skulle också behöva förtydligas, konstaterar revisorerna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!