Regionen kan satsa tack vare pandemin

Regionens majoritet kallar den tilläggsbudget som de nu lägger för historiskt stark. Men faktum är att det är tack vare de extra statsbidragen de fått, på grund av pandemin, som de kan göra satsningarna.

Det är tack vare pandemin som regionrådet Peter Olofsson (S) kan göra satsningar. Oppositionsrådet Nicklas Sandström (M) tycker att det enbart handlar om symboliska åtgärder.

Det är tack vare pandemin som regionrådet Peter Olofsson (S) kan göra satsningar. Oppositionsrådet Nicklas Sandström (M) tycker att det enbart handlar om symboliska åtgärder.

Foto: Kollage (VK)

Västerbottens län2021-02-08 17:15

Det är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som nu lägger fram en tilläggsbudget för 2021 i Region Västerbotten. Det handlar om drygt 300 miljoner kronor som de ska förstärka verksamheterna med, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

– Vi har fått ett väldigt starkt stöd av regeringen under den här perioden, säger regionrådet Peter Olofsson, (S).

Det som ingår i tilläggsbudgeten under hösten är 184 miljoner kronor. Dessutom kommer 4 miljarder att delas ut till regionerna för den uppskjutna vården.

Oppositionsrådet Nicklas Sandström (M) är dock inte nöjd. Han menar att det är en tunn budget med få politiska signaler. Att majoriteten gör symboliska politiska åtgärder på ytan.

– Man frågar sig vad den politiska majoriteten vill åstadkomma för att förbättra situationen för regionens patienter, minska vårdköerna och komma tillrätta med de stora underskott som finns i regionen.

Nicklas Sandström tycker att det är viktigt att erkänna att det finns ett stort underskott på 220-280 miljoner kronor i regionens budget.

– Det döljs ju av att vi har fått så mycket i statsbidrag för 2020.

Det som ska ingå i tilläggsbudgeten är bland annat åtgärder för uppskjuten vård och pandemieffekter, god kvalitet i primärvården ska säkerställas, en koordinator för att stärka barn och ungas psykiska hälsa ska inrättas, förstärkningar för kollektivtrafiken, en nystart för folkhälsomedel till föreningslivet ska införas och en förstärkning av arbetet med jämställdhetsintegrering.

– Det finns ett stort behov av att möta den vård som fått vänta till förmån för patienter med covid-19 och minskad smittspridning. Samtidigt räknar vi med en fortsatt beredskap och vård för covid-19 under hela året, säger Peter Olofsson

En satsning på primärvården görs också med totalt 18,7 miljoner kronor varav 15 miljoner ska gå till att stärka tryggheten på äldreboendena genom en ökad närvaro av läkare.

– Hur många extra läkarresurser man ska tillföra blir utifrån hur många boenden man har ansvar för, säger Olofsson.

Nicklas Sandström tycker att denna satsning är bra. Däremot ifrågasätter han hur majoriteten har tänkt då de ska tillsätta en projektgrupp som ska se över de medel som ska fördelas till de olika instanserna.

– Projektgruppen kommer inte att ta några beslut, det görs regelrätt i regionstyrelsen och i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger Peter Olofsson.

Nicklas Sandström anser att detta är ett sätt att skapa en informell arbetsgrupp. Den blir ännu otydligare då projektgruppen ska bestå av tjänstemän och sedan ha en politisk referensgrupp.

– Att etablera en särskild projektorganisation för att hantera "pågående pandemi, uppskjuten vård och fullgörandet av den sedan tidigare fastställda planen för att nå budget i balans" anser vi inte är ändamålsenligt. Tvärtom kan arbetsformen göra mer skada än nytta.

Sandström menar att i princip handlar projektet om att lösa hela regionens problem. Frågorna som ska hanteras inom projektet är något som ordinarie driftsnämnder och linjeorganisation ska ansvara för.

Alliansen har sagt att den inte kommer att ingå i referensgruppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!