I alla kommuner i Västerbotten utom Bjurholm och Åsele finns ambulanser stationerade. I Åsele har man istället en akutbil. Tiden från ett SOS-larm till att ambulansen är framme på plats hos patienten varierar. I Umeå och Lycksele är väntetiden i snitt 14 minuter, i Nordmaling, Robertsfors, Vindeln, Sorsele och Dorotea mellan 20 och 25 minuter och i Bjurholm tar det i snitt 35 minuter innan ambulansen är framme, rapporterar VK.
För att patienter snabbare ska få hjälp har IVPA, I väntan på ambulans, införts på flera håll i länet. Det innebär att räddningstjänstens personal kan åka ut på prio 1-larm om SOS bedömer att de kan vara snabbare på plats än ambulansen. Redan 2008 började IVPA införas och i dag finns det på 17 orter och i 11 av länets 15 kommuner. De prio 1-larm som räddningstjänsten kan larmas ut på är central bröstsmärta, andningssvårigheter, stora blödningar samt medvetslöshet.
– Tidsvinsten man gör är jätteviktig, helt livsavgörande, när det är tidskritiska uppdrag. Det kan vara så att ambulansen är upptagen med annat uppdrag och då är det jätteviktigt att man har möjlighet att snabbt larma på en IVPA-enhet, säger Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården vid Region Västerbotten, och fortsätter:
– Tittar man på 2019 så ser vi att IVPA-resurserna i väldigt stor omfattning är före ambulansen på plats och om man tittar på de responstider vi har så är det Bjurholm som verkligen sticker ut. Där får man vänta i median 35 minuter på en ambulans och där har vi en IVPA-enhet framme på 15 minuter.
Intresset av att införa IVPA har varit stort ute i länet och den senaste kommunen att skriva IVPA-avtal med Region Västerbotten är Nordmaling. Där infördes IVPA i april. Även Vännäs, Robertsfors, Holmsund och Ånäset har kontaktat regionen med en förfrågan om IVPA-utbildning.
Men kan räddningstjänsten utföra samma vård som ambulanspersonalen?
– Nej det är klart att det är en skillnad i kompetens att få ut en sjuksköterska eller specialsjuksköterska. En central bröstsmärta till exempel behandlas med så mycket mer än vad IVPA-enheten kan ge, men själva momentet att påbörja HLR (hjärt- och lungräddning) och defibrillering kan vi lära deltidsbrandmännen att göra på ett säkert sätt.
Hade det inte varit bättre att satsa på bättre ambulanstillgänglighet?
– Självklart är ambulanstillgängligheten viktig, men det finns också ett samhällsekonomiskt ansvar. Tittar man på till exempel Tärnaby så har de en ambulans och när den lämnar orten så är det långt till nästa resurs, men å andra sidan har de bara 400 uppdrag per år. Det är viktigt att använda våra samhällsresurser på rätt sätt.
Inom Region Västerbotten förs nu diskussioner om att utveckla IVPA-enheterna, så att ytterligare vårduppgifter ska kunna utföras av räddningstjänstens personal.
– Det finns en del saker som vi ser ett behov av. Socialstyrelsen har till exempel öppnat upp för möjligheten att införa ett läkemedel, Naloxon, som häver opioidöverdoser och man kan tilldela syrgasdelegeringar, säger Jani Sundqvist.