Tyréns har tidigare gjort förstudien kring regionala elflyg och nu har de fått Kvarkenrådets förtroende att stå för projektledningen.
– Det känns jättebra att vi varit med och format en unik idé. Vi har stort fokus på elflygets bidrag till samhällsutvecklingen och att sprida kunskapen till näringslivet. Det kommer hända mycket inom området och det ska bli fantastiskt kul att vara del av den utvecklingen, säger Andreas Forsgren, som tillsammans med Isak Brändström står för projektledningen i ett pressmeddelande.
Projektets övergripande mål är att ta fram en metod som beskriver hur regionen ska förbereda sig för en tidig kommersialisering av elflyg.
– En viktig del i uppdraget är också att bygga nätverk för att skapa synergier med andra elflygsprojekt och göra intressenter medvetna om samhällsnyttan, berättar Isak Brändström.
Inledningsvis kommer projektet utgöras av en kunskapshöjning om elflygets regionala effekter och i nästa skede ska flygplatser att börja förberedas för elflyg. Allt eftersom kunskapen ökar ska projektet avslutningsvis mynna ut i nya innovativa produkter, tjänster och affärsmodeller för elflyg inom den privata och offentliga sektorn.
– Att intresset varit så stort hos såväl Kvarkenrådet som hos stora offentliga aktörer i Sverige och Finland har möjliggjort att vi fått till stånd projektet. Om jag får gissa hoppas jag få se elflygplan trafikera Kvarkenregionen innan 2030, avslutar Andreas Forsgren.