Projekt som ger studenter mer kunskap om näringslivet

Västerbottens Handelskammare drar nu igång projektet ”Studenter möter arbetslivet” där man ska skapa nätverk, utvecklade forum och gemensamma mötesplatser för studenter och arbetsgivare i Västerbotten.

"Genom projektet väntas regionens arbetsgivare på lång sikt ges god tillgång till utbildad kompetens", säger Anders Hjalmarsson.

"Genom projektet väntas regionens arbetsgivare på lång sikt ges god tillgång till utbildad kompetens", säger Anders Hjalmarsson.

Foto: Pressbild

Västerbottens län2021-01-25 07:00

– På Umeå universitet med cirka 34.000 studenter, skrivs över 5 000 nya studenter in varje år och nästan lika många lämnar länet varje år. En orsak till denna bistra verklighet är att studenterna har för dålig kunskap om vilka fantastiska arbetsgivare det finns i Västerbotten, säger Anders Hjalmarsson, vd för Västerbottens Handelskammare.

Samarbetspartner i det nya projektet är Umeå universitet där bland annat studentkårerna kommer att utgöra viktiga aktörer för ett närmande gentemot arbetsgivarna.

– Vi ska dessutom vända oss till studenterna vid Campus i Skellefteå.

Studenter möter arbetslivet kommer att få ett liknande upplägg som den förstudie Västerbottens Handelskammare sedan början av 2020 drivit på uppdrag av Umeå kommun.

– Fast när det gäller Studenter möter arbetsliv vänder vi oss inte bara till Umeå utan till hela länet.

Syftet med det nya länsövergripande projektet är att möjliggöra för fler studenter att stanna kvar i Västerbotten efter sina studier och därmed bidra till den långsiktiga kompetensförsörjningen i regionen genom att öka kontaktytorna mellan studenter och arbetsgivare. Anders Hjalmarsson konstaterar att tillgång till kompetent arbetskraft är en av de viktigaste förutsättningarna för ett innovativt och växande näringsliv. 

– Detta gäller inte minst i Skellefteå där Northvolt har ett behov av att rekrytera tusentals medarbetare, säger han

I december 2020 beviljades Regionala utvecklingsnämnden i Västerbotten handelskammare 2,8 miljoner kronor till projektet som nu drar igång på allvar och det ska pågå under tre år. Projektledare är Catarina Gammelgård som även genomfört förstudien på uppdrag av Umeå kommun.

– Genom projektet väntas regionens arbetsgivare på lång sikt ges god tillgång till utbildad kompetens, övergången från utbildning till arbete ska underlättas och utbildningarna på regionens universitet ska bli mer attraktiva genom en närmare samverkan mellan studenter och arbetsliv, avslutar Anders Hjalmarsson.

Målet för projektet är 13 000 studentkontakter och 600 företagskontakter genom de olika aktiviteterna inom projektet. Ett indirekt mål är att öka jämställdheten i branscher med sned könsfördelning genom att jobba strategiskt med förebilder som studenterna kan identifiera sig med, såväl utifrån kön, etnicitet och funktionsvariation. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!