Oetiskt avslut: Avled i taxin hem från sjukhuset

En multisjuk åldring som skickades hem från sjukhuset avled under transporten. Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) menar att detta var ett oetiskt och ovärdigt slut på livet. Hemtransporten tog dessutom nästan fyra timmar och det är oklart om den döde mannen fick dela taxi med någon.

Fausta Marianovic är medicinsk ansvarig sjuksköterska och har reagerat på att en patient, som var så sjuk så att han avled under transporten, skickades hem från sjukhuset.

Fausta Marianovic är medicinsk ansvarig sjuksköterska och har reagerat på att en patient, som var så sjuk så att han avled under transporten, skickades hem från sjukhuset.

Foto: Curt Dahlgren/VK

Västerbottens län2022-12-16 18:33

Det är Fausta Marianovic som är MAS i Vindeln som har gjort anmälan till inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Det hon berättar för VK är att den multisjuke patienten led av många problem och hade haft upprepade vårdtillfällen på Medicinska specialistvårdavdelningen (SPEVA) på Norrlands universitetssjukhus.

När patienten i höstas ansågs vara medicinskt färdigbehandlad skulle han skickas till ett korttidsboende i Vindeln.

– Det är utskrivningsansvarig läkare som gör bedömningen om patienten är utskrivningsklar. Om mannen fick en palliativvårdsplan i god tid skulle kanske den här händelsen kunna förebyggas, säger Marianovic.

undefined
Fausta Marianovic, MAS i Vindeln.

Det visade sig dock att patienten inte var tillräckligt stabil för att klara en transport. Han skickades, klockan 13.00, med bår i en taxi och hade även syrgas med sig. När mannen kom fram till korttidsboendet, klockan 16.40, var han avliden.

Att köra raka vägen till Vindeln ska ta drygt 50 minuter. Varför transporten tog 3 timmar och 40 minuter vet inte MAS, men när det visade sig att patienten avlidit ställde hon frågan om det funnits fler personer i bilen.

– Tänk om det har suttit några bredvid den döde, säger hon.

Något besked om det var så har hon ännu inte fått.

Fausta Marianovic menar att patientens död var både oetisk och ovärdig. Hon berättar också att de anhöriga var i chock när de fick reda på vad som hänt.

– Det är vanligt förekommande att patienterna kommer tillbaka från sjukhuset och är väldigt sjuka när de blir utskrivna. Den här mannen hade varit på SPEVA väldigt många gånger. Så jag vet inte hur de tänkte eller hur de bedömde det här.

undefined
Patienten dog under en sjuktransport hem.

Marianovic berättar att patienten också hade en pågående syrgasbehandling i bilen.

– När han anlände hem och var död visste de inte när han avled i bilen. Taxichauffören visste inte heller. Mannen hade varit tyst. Problemet var att om de hade planerat att han skulle få dö hemma då hade vi behövt den informationen. Då hade vi förberett oss på att han skulle få en god palliativ vård.

Men någon sådan information hade inte getts till vården i Vindeln.

Fausta Marianovic menar också att det numera är ett omfattande vårdbehov för de patienter som kommer från sjukhusen.

– De kommer med suturer som inte är uttagna och med agraffer (hudklämmor som används för att tillsluta ett operationssår, reds anm) som inte är uttagna. Patienterna kommer också med kanyler och infarter som våra sjuksköterskor då ska ta ut och sköta om. Det känns, men det är bara min känsla, att den där utskrivningen blir ibland för fort gjord, säger hon.

undefined
Fausta Marianovic är medicinsk ansvarig sjuksköterska och har reagerat på att en patient, som var så sjuk så att han avled under transporten, skickades hem från sjukhuset.

De hinner inte heller förbereda allting trots att en diskussion ska finnas mellan utskrivningskliniken och kommunen.

Hon tror dessutom att ett skäl till detta kan vara vårdplatsbristen.

– Men man förtjänar en värdig död. Man ska inte behöva dö i bilen, säger Fausta Marianovic.

En chaufför berättar för VK om att han upplever det som om NUS skriver ut patienter snabbare än vanligt och anser att detta är ovärdigt.

– Det är en trend som vi chaufförer som kör sjukresor har märkt. Ofta är folk alldeles för sjuka för att åka hem och definitivt för sjuka för att skickas med taxi. Vi har haft många skjutsar som har varit tvungna att avbrytas för att kunderna är i för dåligt skick. Vi har även haft dödsfall i taxin vilket så klart inte är kul för de chaufförer som drabbas,

VK har varit i kontakt med både Erika Berg som är avdelningschef på SPEVA och verksamhetschefen Marie Lidgren. Varken Fausta Marianovic, Berg eller Lidgren har tidigare hört talas om att någon har dött under en hemtransport även om det har hänt att de har avlidit rätt nära inpå hemkomsten.

Marie Lidgren säger att de har gjort en avvikelserapport och att de också kommer att anmäla händelsen till IVO.

– Patienten bedömdes stabil, säger Erika Berg.

Varför resan tog så lång tid och om någon fler fanns i bilen vet varken Berg eller Lidgren.

– Vi har självklart gjort en avvikelse och gjort ett utredningsärende av detta som fortfarande pågår. Men det är inte klart, säger Marie Lidgren.

Hon tror dock att det kan ha varit så att fler åkte med i den aktuella transporten eftersom resan tog så lång tid.

– Men det här var en gammal, sjuk och skör människa som var på väg till ett boende. Det var väldigt olyckligt, men det kan hända. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!